VESIĆ: Potvrđen kreditni rejting grada Beograda „Ba3 pozitivan”

Novosti online

02. 10. 2020. u 10:29

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je za jutarnji program Studija B da je američka kreditna agencija „Mudis” potvrdila kreditni rejting grada Beograda „Ba3 pozitivan” za 2020. godinu.

ВEСИЋ: Пoтврђeн крeдитни рejтинг грaдa Беoгрaдa „Бa3 пoзитивaн”

Foto: Z. Jovanović

Isti kreditni rejting ima Republika Srbija.

Kreditni profil Grada Beograda (Ba3 pozitivni) ukazuje na promišljeno fiskalno upravljanje koje je rezultiralo zdravim fiskalnim učinkom, kaže se u analizi agencije „Mudis” koja je objavljena na zvaničnoj prezentaciji ove agencije i dodaje se da će nezabeleženi šok zbog epidemije virusa korona i pad privredne aktivnosti uticati na prihod Grada u 2020. godini.

Kreditne snage i zdrav učinak poslovanja pre krize amortizuju ekonomski šok nastao usled epidemije. Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat, bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu kao centra nacionalne privrede, napisano je u izveštaju.

„Razborito upravljanje budžetom Grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje pozitivne izglede”, kaže američka agencija. Očekujemo da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou. Prosečan gotovinski saldo na računima Grada je u 2019. godini iznosio 12,1 milijardu dinara (2018. godine on je iznosio 13 milijardi dinara), što čini 14 odsto prihoda iz poslovanja. Gotovinske rezerve grada veće su za 3,4 puta od zahteva za servisiranje duga koje dospeva 2020. godine i pružaju gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu, navodi se u izveštaju.

Direktni dug Beograda čini 43 odsto prihoda iz poslovanja i predstavlja nivo koji je sličan prethodnoj godini, mada je znatno niži u odnosu na 87 odsto koji su zabeleženi pre pet godina. Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB, Aaa stabilan) u septembru 2019. kojim će se investirati u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 miliona evra, ocenjuje Mudis.

Na kraju svog izveštaja američka kreditna agencija „Mudis” hvali finansijsko poslovanje grada Beograda.

Aspekti uprave su značajni za kreditni rejting Beograda. Beograd primenjuje razborito finansijsko planiranje koje mu omogućava da unapred predvidi ključna kretanja, čime se gradu omogućava da predvidi i moguće pritiske i daje dovoljno vremena da svoje planove izmeni tako da se smanji uticaj na njegov kreditni status, napisano je u ovom izveštaju.

Vesić je za Studio B rekao da je kreditni rejting potvrda da gradska vlast domaćinski upravlja budžetom i da je grad finansijski stabilan.

– Ne zaboravimo da je naš grad pre samo osam godina bio zadužen 1,2 milijardi evra, a da smo imali dva puta manji budžet, da se trudnicama, penzionerima i porodiljama dugovalo oko 400 miliona dinara. Danas u gradskoj kasi imamo i posle smanjenja budžeta više od milijardu evra, sve svoje obaveze plaćamo u dan. Tako se domaćinski posluje – rekao je Vesić gostujući na gradskoj televiziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja