DVE MILIJARDE ZA OPREMANJE: Grad Beograd izdvaja novac za potrebe osmoletki, srednjih škola i vrtića

B. Borisavljević

26. 09. 2020. u 19:00

U PROŠLOJ godini, Grad Beograd je za materijalne troškove, tekuće popravke, opremanje i održavanje škola i vrtića, izdvojio skoro dve milijarde dinara, odnosno 1.984.400.000.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ  ЗА ОПРЕМАЊЕ: Град Београд издваја новац за потребе осмолетки, средњих школа и вртића

Foto Ilustracija V. N.

Na spisku kupljenih stvari neophodnih na nastavu nalaze se školske klupe, table, televizori, računari, a iz gradske kase su pokriveni troškovi putovanja na pojedina takmičenja, nagrada za najbolje đake... Nadležni poručju da će ta praksa će biti nastavljena i ove godine, samo je neophodno da škole, u skladu sa propisanom procedurom, zatraže ono što im je potrebno.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, novac se redovno mesečno uplaćuje školama za njihove tekuće potrebe i nabavku opreme koja im nedostaje. Najčešći su zahtevi za nabavku nameštaja, računarske opreme, opreme za kuhinje, sportskih rekvizita.

- Prošle godine smo osnovnim školama uplatili 781,14 miliona dinara za materijalne troškove i 137,47 miliona za opremanje objekata - navodi Gak. - Za srednje škole je izdvojeno 441,27 miliona na ime materijalnih troškova, 70,29 miliona za opremanje i još 79 miliona za tekuće održavanje. Vrtićima je za slične namene opredeljeno 321,77 miliona dinara. Važno nam je da obrazovne ustanove, koje su smeštene u više od 600 objekata, imaju sve što im je potrebno. Ali, reagujemo po prioritetima, nakon njihovih zahteva, i tako da se ravnomerno obezbede dobri uslovi za boravak i učenje sve dece u Beogradu.

VIŠE OD 230.000 UČENIKA

U GLAVNOM gradu rade 201 osnovna i 87 srednjih škola, koje pohađa više od 230.000 učenika.

U obrazovnim ustanovama zaposleno je više od 22.000 zaposlenih, a ukupna površina škola je više od milion kvadrata.

Gak ističe da je osim velikih investicionih ulaganja u rekonstrukciju škola i obnovu fasada, koje je Grad započeo, podjednako važno i da škole imaju sva sredstva za rad i opremu. Sve razumne zahteve u kojima je ispoštovana propisana procedura Sekretarijat odobrava. Škole zahteve podnose tokom cele godine, ali je najbolje da to učine na početku školske godine, kako bi budžetom bio planiran novac za kupovinu. Za potrebe srednjih stručni škola u 2018. godini kupljene su i tri kosačice, CNC glodalica, traktor za Poljoprivrednu školu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna