ZAKONSKA ODBRANA KOŠUTNJAKA: Podneli zahtev predsedniku Vučiću da zaštiti gradsku šumu

S. B. MILOŠEVIĆ

23. 09. 2020. u 08:23

PREDSTAVNICI Grupe građana "Bitka za Košutnjak", njih desetak, predalo je juče, na pisarnici Andrićevog venca, zahtev Predsedniku RS Aleksandru Vučiću, da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima preduzme zakonske radnje i započne proceduru obustave štetnog projekta preduzeća "Avala studios" na Košutnjaku.

ЗАКОНСКА ОДБРАНА КОШУТЊАКА: Поднели захтев председнику Вучићу да заштити градску шуму

Foto K. Mihajlović

Osim ovoga, traže i da se obustavi izdavanje građevinskih dozvola u svim delovima grada gde ulice već imaju dovoljnu protočnost saobraćaja i gde nema potrebnog broja parking mesta.

- GG "Bitka za Košutnjak" je na poslednjoj sednici Skupštine Beograda 31. jula, već podnela zahtev za obustavu štetnog projekta u jedinoj mogućoj zakonskoj proceduri. Predsednik Republike sada ima pravni osnov da započne proceduru nadzora u radu i utvrđivanje svih činjenica zašto nije odgovoreno ni na jedan naš zahtev. Time bi počela procedura nadzora u radu Skupštine grada i Službe skupštinskih poslova - navode članovi GG u predatom dokumentu.

Podsećaju i na to da su dodatne zahteve već uputili gradonačelniku, odbornicima i predsedniku Skupštine grada, a koji se odnose na zakazivanje sednice skupštinskih odbora za saobraćaj, zaštitu životne sredine i urbanizam, jer je to jedini način i procedura kojom ovaj projekat može da se obustavi.

Dejan Jovanović u ime grupe građana, kaže da ne veruje da će stručnjaci iz ovih sekretarijata dati svoj potpis za projekat koji je neodrživ.

- Svi znamo da se ne može doći do Košutnjaka zbog kapaciteta ulica Blagoja Parovića, Požeške i Kneza Višeslava. To znači da nijedna nova zgrada ne može da se gradi, jer 14 metara potrebnih za njihovo proširenje - nema. Mi smo se Gradu obratili ne samo u vezi sa namerom "Avala studios" da gradi stambeno poslovni kompleks. Zahtevali smo da se obustavi izdavanje građevinskih dozvola privremeno ili na duže, za gradnju novih zgrada na svim delovima grada gde za to nema uslova. Tome bi prethodilo merenje kapaciteta saobraćajnica, - navodi Jovanović.

 Građani okupljeni ispred zgrade predsedništva, Foto Z. Jovanović

Tvrda da su protočnost saobraćajnica i broj parking mesta osnovni kriterijumi za to ima li negde mesta za gradnju ili ne. Zahtevi koje su predali na osnovu sakupljenih 8.000 potpisa sada su, kako kaže, obavezujući za Skupštinu grada, odnosno zasedanje skupštinskog odbora.

Velika prašina u javnosti podigla se posle pisanja "Novosti", koje su obelodanile da "Avala studios" planira gradnju u okviru kompleksa "Avala filma" na Čukarici. Ova kompanija zahtevala je da se izradi Plan detaljne regulacije na pomenutom području, kako bi izgradila stambene i mešovite centre u kojima bi stanovalo najmanje 8.000 ljudi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)