KVADRAT KOŠTA 746 EVRA: Nadležni u prestonici opet oglasili prodaju kongresne dvorane Sava Centar

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 09. 2020. u 14:45

NAJVEĆA kongresna dvorana, Sava centar, površine 29.374 kvadrata, ponovo je ponuđena na prodaju.

КВАДРАТ КОШТА 746 ЕВРА: Надлежни у престоници опет огласили продају конгресне дворане Сава Центар

Foto K. Mihajlović

Grad Beograd pokušaće da, iz drugog puta, proda ovog "gubitaša" za nižu cenu nego prošli put. Umesto 27,5 miliona evra, ovoga puta cena je snižena za oko 5,6 miliona evra i sada objekat vredi 21,9 miliona evra. Tako bi novi vlasnik kvadrat mogao da dobije za oko 746 evra, dok bi ranije morao da za kvadrat izdvoji oko 930 evra.

Kako se navodi u javnom pozivu, zainteresovani kupci, imaće rok dve nedelje da se jave na oglas. Rok da dostave ponude je do 25. septembra, a nekretninu mogu da razgledaju od ponedeljka 14. septembra. Kako bi učestvovali u postupku javnog nadmetanja, neophodno je da prilože depozit od 2.193.600 evra.

- Kupac se obavezuje da u roku od pet godina od dana isplate celokupnog iznosa kupoprodajne cene, izvede građevinske radove na rekonstrukciji objekta, čija ukupna vrednost ne može biti niža od 50 miliona evra. S obzirom na to da Sava centar uživa status prethodne zaštite, namenu nije moguće promeniti. Umetnička dela koja se nalaze u sklopu Sava centra nisu na prodaju.

Iako kompanija "Delta" prošli put odustala od kupovine, jer, kako su naveli, uslovi su bili vrlo nepovoljni, pre nekoliko dana, oglasili su se da su i dalje zainteresovani. Tada su rekli da će učestvovati ukoliko se uslovi prilagode isplativosti tog projekta. Istakli su i da im nijedna banka ne bi dala kredit za projekat pod ovakvim uslovima. Da li će se kao iznenađenje, u poslednji čas, pojaviti i neka nova zainteresovana firma za kupovinu, biće poznato krajem meseca.

 
KULTURNO DOBRO DO KRAJA 2020.

SAVA centar do kraja godine trebalo bi da postane kulturno dobro, čime će biti zaokružen proces zaštite. Trenutno Zavod za zaštitu spomenika kulture prikuplja dokumentaciju, a ukoliko ovoga puta Grad bude uspeo da proda dvoranu, otići će u ruke novog kupaca, pre nego što postane kulturno dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna