SAMO 30 KILOMETARA OD CENTRA BEOGRADA: Građani pohrlili u ovo mesto

J. DINČIĆ

23. 08. 2020. u 09:05

RANČIĆEVA kuća, a uz nju i Legat dr Aleksandra Kostića, kao i muzejska celina u Grockoj, postali su tražene lokacije za posetioce i izletnike prethodnih dana.

САМО 30 КИЛОМЕТАРА ОД ЦЕНТРА БЕОГРАДА: Грађани похрлили у ово место

Foto GO Grocka

Lepotica narodnog neimarstva, baš kao i čitava Grocka, ovog leta privlači svojom lepotom brojne posetioce koji pođu put opštine udaljene 30 kilometara od centra prestonice, i to uglavnom u danima vikenda.

U okviru obnovljene ambijentalne celine "Gročanska čaršija" i prostora biblioteke "Ilija Garašanin", nalaze se zaostavštine dvojice znamenitih ljudi. Državnika Ilije Garašanina, čijom je zaslugom sredinom 19. veka osnovana prva javna gročanska biblioteka, i naučnika dr Aleksandra Kostića, koji je tridesetih godina 20. veka u Grockoj otkrio bogato arheološko nalazište u Dubočaju i svoje nalaze ostavio opštini kao podsticaj za dalja istraživanja. Ulaz za pomenute lokalitete je besplatan.

INTERESOVANjE Muzejski eksponati privlače pažnju, Foto GO Grocka

- Profesor dr Aleksandar Kostić bio je svestrana ličnost, ostavio je dubok trag u oblasti medicinskih nauka, ali i u kulturi 20. veka - objašnjavaju nadležni u Centru za kulturu Grocka. - Osnivač je i farmaceutskog odseka Medicinskog fakulteta, Terminološkog seminara i Foto-laboratorije. Uz bogat naučni i pedagoški rad, autor je brojnih udžbenika i knjiga koje se mogu videti u njegovom legatu.

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

NA PUTU ka Grockoj nalazi se i arheološko nalazište "Belo brdo" u naselju Vinča, na obali Dunava. Uz stručno vođenje kustosa Muzeja grada Beograda, arheologa Dragana Jankovića, izletnici se upoznaju sa nastankom prve evropske civilizacije sa sedištem u Vinči i zaštićenim lokalitetom od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Prilikom obnove čaršije, pre nekoliko godina, otkriveni su ostaci Carigradskog druma iz 18. veka, a određeni delovi su sačuvani i prikazani u legatu. Zbog bogate istorije koju poseduje, Opština Grocka opredelila se za razvoj turizma, koji je poslednjih godina u procvatu.

- Posetioci mogu da uživaju u voćnom bogatstvu, jer ne zovu nas bez razloga "mala Kalifornija". Tu su i proslavljena nalazišta iz neolitskog, bronzanog i rimskog doba - navode nadležni iz GO Grocka. - Turista u Grockoj može da vidi istoriju, kulturu i prirodno bogatstvo na jednom mestu. A nismo ni daleko od najužeg centra grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna