DRVENA KONSTRUKCIJA U TOPČIDERU NIJE OBNOVLJENA: Svi se odriču trulog mosta

J. DINČIĆ

18. 08. 2020. u 12:14

NAPUKLI drveni most preko Topčiderske reke, nedaleko od Konaka kneza Miloša, ni posle brojnih obećanja, još nije obnovljen.

ДРВЕНА КОНСТРУКЦИЈА У ТОПЧИДЕРУ НИЈЕ ОБНОВЉЕНА: Сви се одричу трулог моста

Foto VN

Iako je prošlo skoro dve godine otkako su "Novosti" pisale da je most propao i opasan, rešenje za drvenu konstrukciju u srcu Topčiderskog parka, do danas nije pronađeno. Razlog je u tome što se ne zna ko je odgovoran za održavanje što, po svemu sudeći, ni opštinske ni republičke službe nisu uspele da saznaju. Odnosno, nisu se trudile da otkriju u čijoj je most nadležnosti.

Zbog nemarnosti, most preko Topčiderke je trenutno samo opasnost za pešake i posetioce parka. Već izvesno vreme, potporne grede su ozbiljno urušene, a na pojedinim mestima vidljive su pukotine i otvori. Grede koje su nekada ojačavale celu konstrukciju su istrulile, pa je samo pitanje dana kada će most potpuno pasti. Takođe, zbog bezbednosti pešaka, prošle godine je građevinska inspekcija zabranila prelaz preko drvene konstrukcije. Međutim, traku sa upozorenjem građani su uklonili i nastavili da prelaze ovom trasom.

OPASNO Potporne grede urušene, Foto VN

Iz opštine Savski venac, na čijoj se teritoriji nalazi most, pre dve godine kada smo se bavili ovim problemom "loptu" su prebacili u dvorište Zavoda za zaštitu prirode Srbije, iz kog je rečeno da je upravljač nad ovim područjem JKP "Zelenilo Beograd".

Međutim, nadležni iz "Zelenila" nisu ni potvrdili ali ni negirali da je most konačno prešao u njihovu nadležnost. Ovog puta su samo kratko istakli da se ove godine neće baviti ovim problemom jer nije uvršten u redovne aktivnosti.

- Drveni most u parku Topčider nije obuhvaćen programom redovnog održavanja JKP "Zelenilo-Beograd" za ovu godinu - šturo su odgovorili na pitanja o sanaciji mosta.

SAMO OBIŠLI TEREN

DA se most urušava uočila je i ekipa "Zelenila" nakon obilaska terena, u julu 2018. godine, a o stanju su obaveštene i opštinska i republička inspekcija. Postavljena je i traka sa obaveštenjem da pešaci ne prelaze preko njega. Ipak, do danas, osim konstatovanja stanja, niko nije preduzeo ništa da ga obezbedi ili popravi.

Ko je zadužen za drveni most, početkom prošle godine, pokušala je da utvrdi i građevinska inspekcija. Tada je donela rešenje po kojem se od N. N. lica zahteva da ukloni bespravno izvedene radove na ovoj konstrukciji. Rešenje je doneto kao preduslov da se pokrene postupak ozakonjenja, odnosno da se konačno utvrdi ko je korisnik mosta koji će biti obavezan da se stara o njegovom održavanju.

Međutim, niko od nadležnih institucija se nije prijavio kao potencijalni korisnik mosta, na kojem ni posle dve godine nije zakucan nijedan novi ekser.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!