ISTORIJSKI DAN ZA BEOGRAD: Počelo svečano postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, svedok osam vekova naše državnosti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 08. 2020. u 10:38

Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, počelo je postavljanje prvih delova, odnosno postamenta spomenika Stefanu Nemanji.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА БЕОГРАД: Почело свечано постављање споменика Стефану Немањи, сведок осам векова наше државности (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Danilov

- Danas prisustvujemo istoriji, pošto je danas počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji. Jednom od najznačajnijih vladara, čoveka koji predstavlja prekretnicu naše istorije. Sramota je što nismo za sve ove vekove podigli spomenik ovom velikom vladaru, i zato želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću na čiju inicijativu postavljamo ovaj spomenik - rekao je Vesić na ceremoniji, pa dodao:

- Vučić je od 2012. godine uradio mnoge velike stvari za Srbiju ali podizanje spomenika Stefanu Nemanji imaće najveću simboliku - da Srbija poštuje svoju istoriju - rekao je zamenik gradonačlenika.

On je istakao da moramo da poštujemo našu istoriju, i podsetio je da je Skupština Grada donela odluku da se u Ulici Despota Stefana podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

- Ovo je početak drugačijeg razmišljanja Srba o našoj sopstvenoj istoriji. Spomenik će se nalaziti na budućem najvišem trgu u Srbiji. Trg će imati čak 32.000 kvadrata, i on će postati trg kakav Beograd zaslužuje - naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će uređenjem prostora ispred stare Železničke stanice taj prostor dobiti potpuno novo ruho, i da je to dokaz da Beograd postaje veliki grad.

- Današnji dan je značajan, zato što postavljanjem spomenika mi pokazujemo da imamo 800 godina državnosti. Spomenik je dokaz da postojimo, i da ćemo ovde ostati vekovima - rekao je Vesić.

Vesić se zahvalio Aleksandru Rukavišnjikovu, ruskom vajaru i autoru spomenika, i istakao da je on jedan od najvećih živih umetnika trenutno.

Trg od 32.000 kvadratnih metara imaće 20.000 m2 za pešake.

Spomenik će biti na 15 metara dugim šipovima koji garantuju stabilnosti monumenta visine od 23 metra, što je kao sedmospratnica.

Predstavnik delegacije Ruske federacije Oleg Laskarev rekao je da je velika čast što je izrada ovako simboličnog spomenika pripala umetniku Aleksandru Rukavišnikovu.

- Nije česta prilika da se radi ovako simboličan i značajan spomenik. Spomenik je kompletno urađen i montiran u Moskvi kako bi ga majstor Rukavišnikov ocenio, a zatim je podeljen na delove da bi bio transportovan u Srbiju. Za tri meseca biće kompletno završen u Srbiji - rekao je on. 

Rok za postavljanje spomenika je dva meseca.

Prva četiri kamiona sa delovima spomenika, odnosno delovi za postament, u Beograd su stigli do juče, a kako je tada rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić do 31. avgusta stići će druga četiri kamiona, dok će poslednja dva biti tu do 15. septembra.

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa našima raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

zaboravljeno koferče

15.08.2020. 12:17

Nemam ništa protiv postavljanju spomenika Stefanu Nemanji, ali mislim da je ovaj malo grandomanski. Zašto je morao da bude baš toliki? Da li smo mi baš toliko bogati da pravimo tolike spomenike koji nisu baš primereni pre svega ekonomskoj situaciji? Spomenik je trebao da bude normalne veličine a ne megalomanski. Možda grešim, ali to je moje mišljenje... Valjda još imam pravo na svoje mišljenje....

posmatrac iz daleka

15.08.2020. 20:50

@zaboravljeno koferče - Da nemate pravo na svoje misljenje nebi vam Novosrti ni objavili vas komentar, ali cete dozvoliti i nama da imam pravo na SVOJE misljenje .

EvGenije

15.08.2020. 17:00

@Laza - Šta, nije vam dosta što se švercujete po gradskim autobusima, tramvajima i trolejbusima već biste sad i u metrou? E, Beogradjani...

Zoran

15.08.2020. 14:36

@z koferce.Svako ima misljenje..kao i zadnji deo leda..odnosno zadnjicu..Mi imamo previse "strucnjaka opste prakse" i ti strucnjacicu odgajani u proslom sistemu kao "skromni,prosecni,neretko lenji deficisti i protestanti.."cesto nazalost dolaze na mesta koja u normalnim drustvima zauzimaju strucni,kopetentni,hrabri...jednom recju NAJBOLJI..Kod nas su takvi nazvati megalomani,foliranti,bahati...Zasto zapadne demokratije,bolje funkcionisu nego nase drustvo..(?)Upravo zbog tih malih "razlika u razmisljanju"..Veliki napredak za drustvo uvek su pravili ljudi sa vizijom..a ne "skromni"..U takvim drustvima je u principu bolje i "skromnijim" koji se nebave "velikim stvarima" ..vec omim prizemnim i izvesnim...

Mika

15.08.2020. 14:41

Spomenik je sasvim u redu. I treba da bude grandiozan, jer je to ono što sv. Sava i zaslužuje. Samo nisam sigurna koliko je sv. Sava povezan sa Beogradom, ako se izuzme (lažno) spaljivanje moštiju na Vračaru, jer su bile prvo u Trnovu, a zatim u Manasiji, odakle su sklonjene u Ždrebaonik.

maniks

15.08.2020. 15:20

Bravo u potpunosti podrazavam akciju postavljanja spomenika kao i velicinu istog. Narod koji ima istoriju ima sta i da pokaze. Koliko ce samo ovaj trg znaciti za turizam i jedan od simbola Beograda. Mrzitelji Srbije puknite od muke.

VEKI

15.08.2020. 16:50

Istorijski dan lepo kažete. Sada kada je Srbija oprala arapske pare u Savi i podigla Beograd na vodi, makar arapi mogu da imaju trg pored lepih stanova gde će se klanjati nekoj statui koja liči na samog vajara rusa, i nosice ime Stefan Nemanja. Simbolika je više nego očigleda, jer se spomenik diže kad je neko mrtav, pa tako je i naše srpstvo iščezlo ,okuprali nas stranci, stranci grade, stranci vaju, a nama ostala istorija. Tužno.

bane1957

16.08.2020. 21:24

Kome se spomenik ne svidja, neka u sirokom luku zaobilazi Savski trg i neka pusti ove druge da uzivaju u spomeniku i u novom trgu. Mislim da je ipak najvaznije da ce Beograd dobiti novi velelepni trg, a i da Stefan Nemanja zasluzuje spomenik na ovoj lokaciji.