STEPENICAMA OD VIŠNJICE DO DUNAVA: Duško Milošević opštini Palilula nudi plan za povezivanje naselja s rekom

J.Dinčić

14. 08. 2020. u 15:27 >> 15:27

KAD bi se iz Višnjičke banje stepeništem išlo na obalu Dunava, celom kraju bi život bio ugodniji i lepši nego sada.

СТЕПЕНИЦАМА ОД ВИШЊИЦЕ ДО ДУНАВА: Душко Милошевић општини Палилула нуди план за повезивање насеља с реком

Novosti

Ideju o spajanju naselja i obale "višnjičkim stepenicama" osmislio je Višnjičanin Duško Milošević i posredstvom društvenih mreža ponudio je svojim komšijama "na usvajanje". Detaljan plan će potom, kaže, predstaviti novim odbornicima tek konstituisane Skupštine GO Palilula.

Ono što Miloševiću daje nadu da je realizacija moguća jeste podatak da parcela, na kojoj bi se gradilo stepenište, pripada državi i nalazi se u delu naselja koje trenutno nema funkciju.
Prema planu Višnjičanina, početak stepenica bi bio kod Osnovne škole "Milena Pavlović Barili". Stepenice bi, spuštajući se ka Dunavu, imale osam odmorišta, kojima je autor već dao imena. Put ka reci počinjao bi na platou, odnosno u amfiteatru sa vidikovcem.
- Ne delu padine je nekad, kad smo bili deca, postojala staza kojom smo se spuštali do Dunava. Danas je zarasla, a mališani iz donjeg dela naselja do škole idu kružnim putem - priča za "Novosti" Duško Milošević.
Po planu našeg sagovornika, svako odmorište nosilo bi imena ličnosti koje imaju svoje ulice u Višnjičkoj banji. Poput Milene Pavlović Barili, čije ime nosi i osmoletka, zatim Branislava Nušića, koji je posedovao imanje u ovom kraju, ali i naučnika Alberta Ajnštajna, pisca Miloša Crnjanskog...

Novosti


"Višnjičke stepenice" izlazile bi direktno na izvor lekovite vode po kojem je naselje dobilo ime i omogućile bi stanovnicima ovog kraja da lakše dođu do obale, sportskih i komercijalnih sadržaja.
- Verujem da će na taj način naselje biti još lepše i atraktivnije, i da će više komšija ceniti Dunav - dodaje Duško. - Mi možemo da menjamo svet, ja u ovom projektu imam podršku svoje porodice i komšija, i ne vidim razlog zašto ne bih pokušao. Uostalom, Dunav je to, za njega se vredi potruditi.
CVEĆE GENERACIJA

SVAKO odmorište, a prema planu trebalo bi da ih bude osam, predstavljaće jedan razred osnovne škole i simbolizovati odlazak đaka iz škole ka izlasku iz naselja i Dunavu. Nakon završetka školske godine svaka generacija će saditi cveće na svom odmorištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba