PRVI KAMION KRENUO IZ MOSKVE: Stefan Nemanja na Savskom trgu do 15. oktobra

M. STANOJKOVIĆ

sreda, 05. 08. 2020. u 11:40

ПРВИ КАМИОН КРЕНУО ИЗ МОСКВЕ: Стефан Немања на Савском тргу до 15. октобра

Foto: "Novosti"

POSTAVLjANjE spomenika Stefanu Nemanji, rodonačelniku dinastije Nemanjić, počeće 15. avgusta na Savskom trgu.

Prvi kamion sa delovima napokon je u utorak krenuo iz Moskve put Beograda. Ovo je, za "Novosti", potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da će prva faza, odnosno prva četiri kamiona, stići do 14. avgusta.

Dopremanje ovog monumenta iz Rusije više puta je planirano pa odlagano zbog trenutne epidemiološke situacije, a sada se čekaju i majstori za montažu, koji zbog procedure ne mogu ranije da krenu.

Konvoj sa spomenikom iz ateljea ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova putuje ka prestonici, a u naredne dve nedelje zaustaviće se na Savskom trgu.

- Razlog za odlaganje je i epidemiološka situacija, ali i carinska procedura, kao i radnici koji montiraju spomenik, jer ne mogu da dođu pre 10. avgusta - navodi Vesić, za "Novosti".

- Spomenik je spakovan još u martu, ali zbog trenutnih okolnosti nije mogao da krene ranije.

Četiri, od ukupno deset vozila sa delovima, stižu do 14. avgusta

Kao što je i bilo najavljeno, spomenik će stizati u delovima, a tako će se i montirati. Za taj posao, radnici imaju rok od dva meseca.

- Spomenik će se dopremati u 10 kamiona - objašnjava Vesić. - Prva četiri dela stići će do 14. avgusta. Druga četiri do 31. avgusta. Preostali deo naći će se u Beogradu do 15. septembra. Vajar stiže u septembru. Tako da se očekuje da celokupan spomenik bude montiran do 15. oktobra.

 
SIMBOLIKA

SPOMEN-obeležje, koje je nastalo u ateljeu Rukavišnjikova, visoko je 23 metra, a sam postament predstavlja razbijeni vizantijski šlem, u čijoj će se unutrašnjosti nalaziti reljefi sa najznačajnijim događajima srpske istorije iz vremena Stefana Nemanje. Deo oko šlema simbolizovaće saborni prostor srpskog naroda, dok će unutra biti scene iz njegovog života. Na gornjem delu prikazane su dve njegove zadužbine, Studenica i Hilandar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)