BEOGRADSKE PRIČE: Stara trafika na Terazijama

Z. NIKOLIĆ

08. 08. 2020. u 14:30

"PRODAJA duvana, menica i svih vrsta maraka" - to je pisalo na trafici koja je nekada stajala na razmeđu Terazija, Kolarčeve i Knez Mihailove ulice.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Стара трафика на Теразијама

Foto: Privatna arhiva

 Novine nisu bile "primarni artikal", jer su kolporteri još uvek jurili ulicama sa najnovijim izdanjima novina.

Bilo je to tridesetih godina prošlog veka, kada je tramvaj išao terazijskim platoom, a njegova trasa završavala je kod Narodnog pozorišta. Pruga je pravila pun krug oko Spomenika knezu Mihailu, i tu se nalazila okretnica.

Dve fotografije umele su često da zbune posmatrače, jer je fotograf, u stvari, bio leđima okrenut Palati "Albanija", a objektiv je gledao prvo u trafiku koje odavno više nema. Na njenom mestu je sada važan deo saobraćajnice.

Tridesetih godina u centru grada mogli su da se vide lepo obučeni, elegantni ljudi, a šešir je bio neizostavni deo garderobe. Naročito u jesenje, ili zimsko vreme kada je snimak nastao.

Pločnik na glavnom gradskom trgu u velikoj meri su činile površine od stare, drvene, bukove kocke.

Foto: Privatna arhiva

Ceo ambijent grada to je činilo mnogo drugačijim, jer su pod nogama prolaznika odjekivale potpetice kao da su u zatvorenom prostoru, pa su tadašnji stanovnici glavnog grada umeli da kažu kako imaju "parket" na Terazijama.

KOLPORTERI

PRODAVNICE novina su lagano smenjivale nekadašnje kolportere. Bili su to ljudi koji su nosili najnovija štampana izdanja i glasno uzvikivali imena listova, kao i najatraktivnije naslove, kako bi privukli pažnju čitalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)