RADOVI NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI: Sređuju staze i platoe na Kalemegdanu

S. V.

04. 08. 2020. u 12:30

OŠTEĆENE pešačke staze širom Kalemegdana uskoro će biti obnovljene.

РАДОВИ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ: Сређују стазе и платое на Калемегдану

Foto: Arhiv "Novosti"

JP "Beogradska tvrđava" raspisalo je javnu nabavku za izvođenje radova na sanaciji pešačkih staza na Gornjem gradu Beogradske tvrđave. Projektom je predviđena rekonstrukcija 28 staza površine 13.814 kvadrata, kao i tri platoa od 3.214 kvadrata. Zainteresovane firme mogu poslati svoje ponude do 31. avgusta, a kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena.

Reč je o stazama na gotovo celoj teritoriji Gornjeg grada, oko košarkaških terena, Sahat-kule, kao i platoima kod Rimskog bunara, Vojnog muzeja i Carigradskog druma. Usled velikog opterećenja staze su se mnogo oštetile. Na nekim delovima asfaltiranih pojavile su se rupe, dok na popločanima nedostaju delovi kamena.

Postojeći mobilijar, odnosno klupe i kante, biće izmešteni i spremljeni dok se radovi na stazama ne završe, kada će biti vraćeni na staro mesto. Pre radova, svi kalemegdanski putevi biće očišćeni od nečistoće i blata. Kamene kocke na kaldrmisanom putu biće pažljivo demontirane, selektovane, kako bi se one neoštećene mogle ponovo ugraditi na mesta gde nedostaju.

DESPOTOVA KAPIJA

MAJSTORI trenutno obnavljaju jugoistočni bedem i kompleks Sahatne i Barokne kapije, a sređuje se i produžetak Savskog šetališta ka Kralj kapiji. Počeli su i pripremni radovi na restauraciji Despotove kapije. Ovaj projekat označen je kao jedan od prioritetnih na Beogradskoj tvrđavi u ovoj godini.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)