NA AMBROZIJU SA 100 MILIONA DINARA: Odbornici o dugoročnom suzbijanju korova

S. VIDAČKOVIĆ

28. 07. 2020. u 12:06

AMBROZIJA će, kao i prethodnih godina, početkom avgusta gušiti Beograđane sa neuređenih i zapuštenih površina širom grada.

НА АМБРОЗИЈУ СА 100 МИЛИОНА ДИНАРА: Одборници о дугорочном сузбијању корова

Beoinfo

Iako nadležni svake godine izdvajaju sve više sredstava i mapiraju gradske zone u kojima buja ova alergena biljka, problemu se svake sezone pristupa iz početka.

Na predstojećoj sednici Skupštine grada, pred odbornicima će se naći dugoročni akcioni plan za suzbijanje ove korovske biljke na teritoriji Beograda u periodu od 2021. do 2029. godine, koji je Sekretarijat za zdravstvo izradio u saradnji sa Biološkim fakultetom. Ovaj plan predviđa upostavljanje Integralnog sistema monitoringa, što predstavlja znatno povećanje površine za uništavanje ambrozije - na 30 odsto od ukupnog pretpostavljenog obima teritorije prestonice tokom prve dve godine, zatim na 60 odsto do kraja 2025, kao i dostizanje potpunog obima do kraja 2029. godine.
- Iz godine u godinu, alergijska oboljenja izazvana polenom ambrozije postaju sve veći zdravstveni i socijalni problem - navodi se u planu. - Polen ambrozije prisutan je u vazduhu svake godine u istom vremenskom periodu i traje između šest i osam nedelja, od sredine jula do kraja septembra. Prema dosadašnjim istraživanjima, broj lokacija u kojima je ova biljka prisutna u velikom stepenu najveći je u Zemunu, na Novom Beogradu, Čukarici i Paliluli. Najmanji je na Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru. Podaci pokazuju da potencijalno prisustvo ambrozije obuhvata 8.660 hektara na površini Beograda.
Suzbijanje ambrozije tokom ove godine planira se na ukupnoj površini od 1.800 hektara, što predstavlja 15 puta veću površinu u odnosnu na prethodno leto, kada se ova biljka tretirala na svega 120 hektara. Od toga, primena mehaničkih metoda, odnosno košenja, bila bi na 800, a tretiranje hemijskim sredstvima na 1.000 hektara. Ukoliko ovaj akt bude usvojen, iz Gradskog budžeta biće izdvojeno 100 miliona dinara za uništavanje ambrozije u toku ove godine.
- Ovogodišnjim akcionim planom za ambroziju predviđeno je i pokretanje medijske kampanje u cilju promocije i masovnog uključenja građana. Takođe, biće uspostavljeni veb-sajt i aplikacija za mobilne telefone koji će, pored osnovih informacija, sadržati i opciju prijavljivanja prisustva ambrozije na teritoriji grada direktnim fotografisanjem na terenu.
LIVADE, FABRIKE, NjIVE...


GODINAMA neobrađivana zemljišta, prostori oko napuštenih kuća i fabrika koje su prestale da rade i "ničijih" livada najpogodije su tlo za bujanje ambrozije. Tokom 2019, broj tačaka na kojima je rađen monitoring bio je najmanji, ali je pokrivena najveća površina dosad - 320 hektara. Najviše na Paliluli, Čukarici i Novom Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna