UGROŽENO 10.000 LJUDI: Ekolozi u Vrbasu uputili apel - ovo je opasno, potpomaže koronu

Z. Rajić

21. 07. 2020. u 10:00

EKOLOŠKI pokret Vrbasa (EPV) ukazao je na veliku opasnost od ukrštanja sezone oprašivanja alergogene biljke ambrozije i epidemije virusa korona.

УГРОЖЕНО 10.000 ЉУДИ: Еколози у Врбасу упутили апел - ово је опасно, потпомаже корону

Foto: Novosti

Zbog toga je EPV uputio apele Štabu za vanredne situacije opštine Vrbas, JVP "Vode Vojvodine" i "Železnicama Srbije" da pristupe suzbijanju ambrozije pre početka njenog cvetanja.

- Polen ambrozije je najagresivniji respiratorni biljni iritant, koji će, po mišljenju struke, stvoriti plodno tlo za još brže širenje virusa, najviše izazivanjem obilne sekrecije i kijavice kod alergičnih osoba - predočio je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

On je naveo da su velike površine vodnog zemljišta, kojim upravlja JVP "Vode Vojvodine", kao i pružnog pojasa u nadležnosti "Železnica Srbije", zarasle u korov, čiji najveći deo čini ambrozija. Ekolozi su apelovali i na vlasnike poljoprivrednog zemljišta i na javna preduzeća da iskoriste poslednje rokove za košenje ambrozije, koja počinje da cveta polovinom avgusta i zadaje probleme do kraja septembra.

UGROŽENO 10.000 LjUDI

PROFESOR dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba protiv virusa korona, izneo je da je Vrbas, zbog tri svadbe u jednom danu, početkom jula postao najveći "požar" kovida 19 u Vojvodini. Đurđevac ističe da u ovoj opštini ima više od 10.000 osoba alergičnih na polen ambrozije, što bi u uslovima epidemije korone, moglo da uzrokuju potpuni kolaps zdravstvenog sistema, u kojem je Opšta bolnica u Vrbasu pretvorena u regionalni kovid-centar.

Aktivisti EPV ponudili su saradnju novosadskoj "Ciklonizaciji" u poslu vrednom 22 miliona dinara, koji je Pokrajinska vlada poverila ovom preduzeću i Društvu za ekološku i sanitarnu zaštitu "Sani eko vita" iz Lazarevca za uništavanje ambrozije u Vojvodini, na terenu od 4,4 miliona kvadratnih metara.

- Možemo da pružimo pomoć u ovoj akciji, jer kroz široki sistem monitoringa pokrivamo gotovo celu bačku regiju, te stoga možemo da dostavljamo obaveštenja o lokalitetima - javnim zakorovljenim površinama, kako bismo zajedničkim snagama umanjili zdravstveni rizik, koji je zbog pandemije kovida 19 veći nego ikad - rekao je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori