DNEVNICA 2.500 DINARA: Ove sezonske poslove možete raditi u Srbiji iako je korona

S. VIDAČKOVIĆ

24. 07. 2020. u 11:17

PONUDA sezonskih poslova za mlade znatno je opala tokom trajanja vanrednog stanja, ali sada je solidna.

ДНEВНИЦА 2.500 ДИНАРА: Ове сезонске послове можете радити у Србији иако је корона

Solidna potražnja za radnicima u kafićima / Foto G. Šljivić

Kako su nam rekli iz omladinske zadruge "Bulevar", mladi su i dalje zainteresovani za istu vrstu poslova, poput rada u kol-centrima, na lepljenju deklaracija i pakovanju u magacinima, te u administrativnim delatnostima. Dnevnice su kao i ranije, od 1.500 do 2.500 dinara, u zavisnosti od dužine radnog rada i vrste posla.

Breda Milić iz "Bulevara" kaže da su se mladi javljali i tražili da rade i za vreme vanrednog stanja, kao i sada. Najviše posla bilo je za operatere u kol-centrima, jer je taj posao moguće obavljati i od kuće.

- Ponuda je manja zbog situacije sa virusom - kaže Milićeva. - Međutim, uvek se traže radnici za pakovanje suplemenata za apoteke, u administraciji, u kol-centru. Kako su otvoreni kafići, restorani i tržni centri, tako je bilo više posla. Takođe, uvek iz nedelje u nedelju vidimo da se sve vraća na staro. Na poslovima svi nose masku i drže fizičku distancu.

Cena sata nije se menjala i u proseku se kreće između 200 i 250 dinara. Oni koji su angažovani četiri sata dnevno, za svoj posao dobiće 1.500, a za puno radno vreme od 2.000 pa naviše. Naša sagovornica kaže da je lepljenje deklaracija i prepakivanje robe u magacinima i dalje najčešći izvor zarade mladih.

Studentkinja Ivana R. tokom prošlog meseca radila je u jednoj žarkovačkoj firmi, gde je bila angažovana na pakovanju kutija. Kaže da isplata zarade nije kasnila, a ni posao nije bio težak.

- Radila sam nekoliko dana, sve vreme smo nosili maske i bilo nas je desetak u jednoj prostoriji. Novac koji smo zaradili nam je odmah bio uplaćen.

NEMA PROMOCIJA

IZ OMLADINSKE zadruge "Tragač" kažu da sad uglavnom srednjoškolci traže poslove, mada poslodavci preferiraju punoletne. Tinejdžeri se uglavnom zapošljavaju u prodajnim objektima, na popunjavanju rafova i na lakim fizičkim poslovima.

- U ovo doba godine aktuelne su promocije, na kojima angažujemo devojke, ali zbog aktuelne situacije sa virusom nema promocija, pa je za njih sužen izbor.

FIZIČKI POSLOVI DOBRO PLAĆENI

MOGUĆE je zaraditi i mnogo više od prosečne dnevnice, ali to su uglavnom teški fizički poslovi i nisu tako česti.

- Nedavno su bili neophodni radnici kako bi prebacili zemlju sa mesta na koje bager nije mogao da pristupi. Naši omladinci radili su ceo dan i zaradili po 6.000 dinara, odnosno 50 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)