JARIĆU ZABRANA ZIDANJA U PARKU: Prostor na Vračaru mora ostati zelena površina, NBA as zemljište kupio od Nenada Krstića

Š. MAROVIĆ

16. 07. 2020. u 21:56

STANARI iz Ulice Tomaša Ježa u Beogradu pobunili su se zbog pokušaja da se deo parka koji koriste više decenija pretvori u gradilište.

ЈАРИЋУ ЗАБРАНА ЗИДАЊА У ПАРКУ: Простор на Врачару мора остати зелена површина, НБА ас земљиште купио од Ненада Крстића

Postavljena traka za obustavu građevinskih radova / Foto K. Mihajlović

Deo zelene površine danas je ograđen žicom i trakom za obustavu građevinskih radova, a pre deset godina vraćen je eksproprijacijom privatnom investitoru. Sada je, kako smo nezvanično saznali, u vlasništvu firme koja se povezuje sa nekadašnjim košarkaškim asom Markom Jarićem, a koji je sporno zemljište kupio od bivšeg kapitena i saigrača iz reprezentacije Nenada Krstića.

U Urbanističkom zavodu Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se u četvrtak sa predstavnicima ogorčenih građana i dogovor je da ovaj prostor na Vračaru mora ostati - zelena površina. Kako, za "Novosti", kaže Igor Milutinović, upravnik jedne od zgrada u okolini parka, u četvrtak je inspekcija rada podnela prekršajnu prijavu, jer su gradilište i dva radnika neprijavljeni, a u posao je uključen i maloletnik:

- Firma Park residences doo na čijem čelu je izvesni Marko Nikolić kupila je zemljište od Nenada Krstića. Prvobitni plan je bio da se preko čitavog parka gradi stambeni objekat, ali to nije prošlo, pa je ograđen deo od oko 300 kvadrata. Stara zgrada, koja se renovira pored ograđene zelene površine, trebalo bi da postane vrtić, a park njegov sastavni deo, pošto se od zidanja izgleda odustalo.

Da bi se sprečilo skrnavljenje jedne od retkih zelenih površina u ovom delu prestonice, građani su zatražili od Grada Beograda da se izmeni Plan detaljne regulacije, koji će biti usvojen najkasnije do novembra.

Nenad Krstić / Foto N. Paraušiić

- Problem je nastao od 2008. do 2009. godine, kada je bivše rukovodstvo Opštine Vračar prostor koji je bio eksproprisan za park još sedamdesetih godina prošlog veka vratilo privatnom investitoru. To je jedan od najvećih skandala koje sam video u Upravi Grada Beograda i sada je došao trenutak da se ta nepravda ispravi - kaže Vesić.

Zbog toga je na predlog građana, Opština Vračar potpisala ugovor sa Urbanističkim zavodom i u toku je izrada Plana detaljne regulacije, koji predviđa da ovaj prostor postane javni parkovski, gde će strogo biti zabranjena svaka gradnja. Vesić je obećao građanima da će Regulacioni plan biti usvojen na sednici Skupštine grada najkasnije do novembra.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Krstićem, koji nam je poslao poruku da je trenutno van zemlje.

- Nemam komentar na ove konstatacije i na nešto za šta nisam kompetentan. Ukoliko je razgovor o košarkaškim temama, uvek možemo diskutovati - kratko je poručio za "Novosti".

Goran Vesić  / Foto P. Mitić

HTEO DA GRADI I NA KOSANČIĆU

JARIĆ je u građevinske vode uplovio 2016. kada je u Dositejevoj ulici u Donjem Dorćolu, na mestu bivše Ambasade Indije počeo da gradi petospratnicu. Iste godine u medijima se spekulisalo da bi mogao da postane vlasnik unosnog prostora u zoni spomenika kulture na Kosančićevom vencu. Deo navodnog plana bio je da Jarić izgradi Gradsku galeriju, a zauzvrat bi mu bilo omogućeno da na osam ari zida poslovni prostor na kome bi moglo da se sagradi oko 1.500 kvadrata. To se do danas nije ostvarilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)