KOMUNALNA MILICIJA KONTROLISALA PLAĆANJE KARATA U PREVOZU: Kažnjeno 12.639 putnika

Š.M.

22. 05. 2024. u 16:45

KOMUNALNI milicionari od 1. januara do 15. maja ove godine napisali su čak 12.639 prekršajnih naloga zbog vožnje bez važeće putne isprave, odnosno karte.

КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА КОНТРОЛИСАЛА ПЛАЋАЊЕ КАРАТА У ПРЕВОЗУ: Кажњено 12.639 путника

Foto: D. Milovanović

"Beli" su kontrolu vozila javnog prevoza preuzeli u maju prošle godine od turske firme "Kentkart", sa kojom je grad jednostrano raskinuo ugovor.

Prvih nekoliko meseci "beli" su uglavnom služili kao pomoć građanima, odnosno upućivali su ih kako da koriste aplikaciju za plaćanje karte, kao i gde ih sve mogu nabaviti u papirnoj formi. Posle toga krenula je ozbiljnija kontrola, nakon čega su putnicima počele da stižu i prve kazne.

- Komunalna milicija u skladu sa propisima, kao i u skladu sa Odlukom o javnom linijskom prevozu, kojom se propisuje način organizovanja, uslovi obavljanja i uslovi korišćenja i u skladu sa Pravilnikom o tarifnom sistemu kontroliše putnike - kažu za "Novosti" u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju. - Odlukom se uređuje tarifni sistem, područje njegove primene, vrste karata, naplata i prodaja karata, kategorije korisnika i uslovi korišćenja usluge prevoza, kontrola putnika i izdavanje voznih isprava u prevozu. Nakon izvršenog uvida u evidencije koje vodi po službenoj dužnosti, utvrđeno je da je komunalna milicija u periodu od 1. januara do 14. maja, izdala ukupno 12.639 prekršajnih naloga, zbog vožnje bez važeće isprave.

Grad je prilikom osnivanja novog javnog preduzeća "Naplata prevozne usluge Beograd" ponudio kontrolorima "Kentkarta" da pređu u ovo preduzeće, što je većina njih i uradila.

- Oni koji se prilikom kontrole zateknu u vozilu ili u rezervisanom prostoru, dužni su da kontroloru ili komunalnom milicionaru pokažu voznu ispravu, odnosno voznu kartu - kažu. - Ukoliko putnik odbije da pokaže voznu ispravu smatra se da ne poseduje važeću kartu. Ako nema kartu, putnik je dužan da kontroloru pruži podatke o svom identitetu, nakon čega će mu se izdati prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Po džepu 5.000 dinara

UKOLIKO komunalni milicioner, odnosno "beli", u vozilu javnog prevoza zatekne putnika bez karte kazna je 5.000 dinara. Ona može biti duplo manja ukoliko se suma plati u roku od osam dana. Ipak, ono što je novina jeste da nema zaustavljanja autobusa, već putnik može da nastavi vožnju do krajnje destinacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!