DATO VIŠE OD 350 DOZA: Veliko interesovanje studenata za vakcinaciju

B.B.

09. 04. 2024. u 15:19

U STUDENTSKOJ poliklinici za nepuna tri dana dato je više od 350 doza HPV-a vakcine, istakla je direktorka Zavoda za zaštitu zdravlja studenata dr Marija Obradović. Ona je navela da je vakcinacija je simbolično počela 4. aprila na Dan studenata i izrazila uverenje da će se zbog velikog intersovanja produžiti.

ДАТО ВИШЕ ОД 350 ДОЗА: Велико интересовање студената за вакцинацију

Foto J. S.

Prema rečima dr Obradović, za sada je dato doza za 2.000 studenata i to će se rasporediti na celu Srbiju.

- Studenti se mogu javiti na prvi sprat Studentske poliklinike u službu opšte medicine i službu ginekologije, gde dobijaju nalog. Zatim primaju prvu dozu vakcine, druga se daje nakon dva meseca, a treća šest meseci od prve doze - navodi dr Obradović. - Efikasnost vakcine je negde između 95 i 98 posto. Štiti od devet tipova HPV virusa i dalje ostaje da se mora redovno kontrolisati.

Studenti mogu da se vakcinišu i u zdravstvenoj stanici Studentski grad na Novom Beogradu, a potrebna im je overena zdravstvena knjižica, jer je sve vakcine obezbedio RFZO.

- Vakcinacija koja je započeta prvom dozom pre 26. rođendana će se nastaviti davanjem i druge dve doze nakon toga, ukoliko osoba ima zdravstveno osiguranje - navodi Obradović. - Ukoliko je neko započeo HPV vakcinaciju negde drugde, ostale doze može da primi Studentskoj poliklinici. Od 350 datih doza 30 odsto je dato studentima, a ostalo studentkinjama.

Potpredsednik za zdravstvenu zaštitu studenata SKONUS-a Mladen Šiljković objašnjava da je značaj vakcinacije HPV vakcinom taj što ona predstavlja glavni uzrok karcinoma materice, a kod muškaraca može izazvati rak penisa.

- S obzirom na to da mladi u ovim godinama ulaze u seksualne odnose, vrlo je značajna vakcinacija među mladima - rekao je on. - Inicijativa za ovu akciju potekla je od SKONUS-a uz podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji je obezbedio ove doze vakcina potpuno besplatno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave