PRAVE I DRUGI AUTO NA STRUJU: Tim "Drumska strela" na osam prestižnih takmičenja

B. Borisavljević

08. 04. 2024. u 11:23

TIM studenta Univerziteta u Beogradu "Drumska strela" koji je napravio prvu električnu formulu u našoj zemlji, ove godine će predstaviti svoje drugo vozilo na struju. Budući inženjeri sa Mašinskog fakulteta, zajedno sa kolegama sa drugih visokoškolskih ustanova, kvalifikovali su se i na osam prestižnih takmičenja u osmišljavanju, konstruisanju i izradi trkačkih bolida - "Formula student".

ПРАВЕ И ДРУГИ АУТО НА СТРУЈУ: Тим Друмска стрела на осам престижних такмичења

Bolid na struju / Foto P. Milošević

Od 2010. godine, kada je tim osnovan, akademci se mogu pohvaliti sa deset izrađenih vozila, 25 takmičenja i više od 1.000 projektovanih, proizvedenih i nabavljenih komponenata. Kroz tim je do sada prošlo 500 studenata, koji rade na projektu trkačkog vozila po uzoru na Formulu 1.

- "Drumska strela" će ove godine predstaviti svoje drugo električno vozilo - kaže Boško Bajić, vođa "Drumske strele", student Mašinskog fakulteta u Beogradu. - Tim je trenutno u fazi izrade delova, dok se paralelno testiraju određeni sistemi vozila, pogona i prenosnika snage, kao i ispitivanja različitih kompozitnih struktura radi budućih unapređenja vozila.

"Formula student" je takmičenje u osmišljavanju, konstruisanju i izradi trkačkih bolida. Koncipirano je da podstiče inovativnost i razvijanje praktičnih veština studenata i sastoji se iz dva dela - statičkih i dinamičkih disciplina, navode s Mašinskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, ove sezone tim se opredelio za vozilo sa pogonom na zadnjim točkovima, elektromotore i planetarne prenosnike, koji su zajedno sa baterijskim paketom postavljeni iza vozača, dok glavni strukturalni element predstavlja znatno unapređena monokok šasija. Na novom modelu vidna su poboljšanja na sistemima oslanjanja i upravljanja vozila, kao i novi aerodinamički elementi, koji omogućavaju direktnije i preciznije upravljanje vozilom, kao i bolju stabilnost u krivinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)