HOTEL "JUGOSLAVIJA" OPET IDE NA DOBOŠ: Početna cena 3,17 milijardi, a evo šta se sve prodaje

A. Z. K.

21. 02. 2024. u 20:39

HOTEL "Jugoslavija" ponovo se prodaje.

ХОТЕЛ  ЈУГОСЛАВИЈА ОПЕТ ИДЕ НА ДОБОШ: Почетна цена 3,17 милијарди, а ево шта се све продаје

Foto Tanjug

Na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika objavljen je poziv za javno nadmetanje za imovinu preduzeća Danube riverside d. o. o. u stečaju, a zgrada poznatog prestoničkog hotela u vlasništvu je ovog društva kojim upravlja kiparsko preduzeće. Početna cena za licitaciju je 3,17 milijaradi dinara, a javno nadmetanje biće organizovano 22. marta.

U dokumentaciji koja je objavljena na sajtu Agencije navedeno je da se prodaju poslovni prostor, tačnije zgrada hotela, gradsko građevinsko zemljište na kojem je izgrađen hotel veličine 45.613 metara kvadratnih, kao i ostala imovina stečajnog dužnika, tačnije preduzeća. Tu se ubrajaju lusteri, biste i skulptura Aleksandra Zarina.

U ovom velelepnom zdanju iz 1969. godine smeštena su i umetnička dela, koja su se našla i u dokumentaciji koja je objavljena.

- U okviru hotelskog kompleksa "Hotel Jugoslavija" nalazi se luster-tavanica koja je u skladu sa Rešenjem Muzeja primenjene umetnosti prošle godine određena za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja primenjene umetnosti, a predstavlja deo procenjene imovine - navodi se u dokumentaciji. - U hotelu je i bronzana bista koja je deo fontane "Vodeni cvet" Aleksandra Zarina iz 1969. godine, a rešenjem Narodnog muzeja i ovo delo utvrđeno je za kulturno dobro.

Izgrađen 1969. godine

HOTEL "Jugoslavija" otvoren je 1969. godine. Izgradnja velelepnog objekta po projektu trojice zagrebačkih arhitekata započela je 1948. godine, ali je gradnja obustavljena već sledeće godine zbog političke krize. Nakon 11 godine radovi su ponovo započeti, ali po izmenjenom projektu, i zdanje je zidano narednih šest godina. Uređenje enterijera trajalo je par godina, nakon čega je hotel i zvanično otvoren.

Početna cena na licitaciji koja je zakazana za 22. mart u hotelu "Jugoslavija", inače, primeru modernističke arhitekture, biće 3,17 milijardi dinara. Zainteresovani za kupovinu imovine društva Danube riverside do licitacije treba da podnesu zahteve i završe neophodne procedure za učešće u javnom nadmetanju.

Jedna od ideja za uređenje prostora oko kultnog objekta koji Beograđani najčešće zovu "Juga" i smatraju ga značajnim orijentirom na prelepom dunavskom keju, bila je i da grčki investitori izgrade dve kule visoke 140 metara uz njega.

Bilo je u planu i da ovaj ceo kompleks ima ulogu hotela, poslovnog i stambenog prostora. Osim izgradnje kula bila je planirana i rekonstrukcija "Jugoslavije" , da hotel posluje pod franšizom "Kempinski".

U čije god ruke otišao, nije tajna da će od vlasnika hotela "Jugoslavija" zavisiti i budući izgled ovog dela Novog Beograda, koji građani smatraju jednim od najlepših beogradskih šetališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona