KAFANA ZELENI VENAC: Zauvek u srcima mnogih Beograđana

Novosti online

09. 11. 2023. u 11:18

KAFANA Zeleni venac je bila jedna od najuglednijih i najposećenijih kafana u Beogradu u 19. i 20. veku.

КАФАНА ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ: Заувек у срцима многих Београђана

Foto: Vikipedija/javno vlasništvo

Nalazila se na uglu Jug Bogdanove i Kraljice Natalije ulice, na mestu gde je danas restoran Mekdonalds. Prvi zakupac kafane je bila Nemica gospođa Herman, koja je došla u Srbiju sa mužem i decom u potrazi za boljim životom. Nakon što joj je muž umro, ona je odlučila da se bavi ugostiteljstvom i zakupila kafanu od poznatog srpskog političara Alekse Simića. 

Gospođa Herman je od kafane napravila mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena, kao što su Vuk Karadžić, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Jovan Cvijić, Svetozar Marković, Svetolik Ranković i drugi.

Umesto naziva, ona je na fasadi kafane istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća, po kome je kafana i dobila ime.

Postoji nekoliko verzija zašto je odabrala baš venac, ali jedna od najlogičnijih ima veze sa grobljem koje se nekada nalazilo blizu nje. 

Vojin Puljević piše: “Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi“. 

Kafana Zeleni venac je preživela oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka da bi se tu podigla autobuska okretnica.

Međutim, njen duh i sećanje na nju su ostali u srcima mnogih Beograđana, koji su u njoj provodili nezaboravne trenutke.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)