U BORČI I JERKOVIĆU 600 MESTA: Sudeći prema planovima ukidanje liste čekanja sve bliže

B. Borisavljević

05. 01. 2024. u 14:24

LISTA čekanja za upis u državne predškolske ustanove u narednih nekoliko godina trebalo bi da bude ukinuta. Ove godine vrata će otvoriti dva potpuno nova vrtića u Borči, naselju Braća Jerković i Ovči, koji se već uveliko grade.

У БОРЧИ И ЈЕРКОВИЋУ 600 МЕСТА: Судећи према плановима укидање листе чекања све ближе

Foto P. Mitić

 U prva dva obdaništa biće mesta za oko 600 mališana, što će značajno rasteretiti ostale vrtiće u ovim naseljima. Takođe, pri kraju je i rekonstrukcija stare škole u Umčarima, koja će postati objekat namenjen najmlađima.

Novi vrtić u Borči prostiraće se na oko 7.000 kvadrata i biće jedan od najvećih u gradu, u kome će boraviti oko 270 mališana podeljenih u 13 grupa. Predškolska ustanova koja se gradi u naselju Braće Jerković imaće oko 1.800 kvadrata. Ovaj objekat, čiju izgradnju finansira Grad Beograd, moći će da primi između 270 i 300 dece.

BROJKE

U PRESTONICI ima 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata - vrtića u koje ide oko 60.000 dece. Obroci se pripremaju u ukupno 46 kuhinja, 31 centralnoj i 15 samostalnih. Za sve državne beogradske vrtiće organizovana je priprema hrane unutar sistema predškolskih ustanova, bez zavisnosti od spoljnih dobavljača, odnosno, niko ne koristi usluge keteringa i slično.

Kako je nedavno istakao predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, raspisana je javna nabavka ili su radovi u toku na devet objekata.

- Javna nabavka je raspisana za objekat u Stepojevcu, za vrtić u Bloku 62, a projektovanje za objekat u "Sunčanom bregu" u Rakovici se završava - rekao je Šapić. - Mesna zajednica u Zucama se preuređuje u vrtić sa sto mesta, opština Obrenovac takođe od naših sredstava završava vrtić u Bariču. Nastavićemo da gradimo i da povećavamo kapacitete i sledeće godine, a očekujemo da boljitku u ovoj oblasti znatno doprinesu i mere koje smo doneli, a za šta Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 60 miliona evra.

U okviru stambenog kompleksa u Ovči gradi se centralna kuhinja za predškolske ustanove na levoj obali Dunava, u sklopu koje će biti i vrtić sa po dve grupe jaslenog i četiri vrtićkog uzrasta sa najmanje 140 dece. Svakodnevno će se u novom objektu spremati oko 2.500 obroka za sve mališane koje pohađaju vrtiće u Borči, Krnjači, Ovči, Padinskoj Skeli. Iako je ova ideja pominjana odavno, prvi konkretni potezi povučeni su pre pet godina. Osim što će se rasteretiti sadašnja kuhinja, izgradnjom nove znatno bi se smanjili i troškovi koje ima PU "Boško Buha", dopremajući hranu preko reke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave