U ŠKOLI DOSADNO, ČASOVI KOD KUĆE: Pred kraj polugodišta trećina đaka radi sa privatnim profesorima

B. Borisavljević

28. 11. 2023. u 11:26

TEŠKO i nerazumljivo gradivo, dosadna predavanja, nemotivisanost profesora, samo su neki od razloga što je đacima na času dosadno, pa mame i tate moraju da plaćaju privatne časove. Prema procenama Foruma srednjih stručnih škola Beograda, više od trećine beogradskih srednjoškolaca i osnovaca uzima privatne časove.

У ШКОЛИ ДОСАДНО, ЧАСОВИ КОД КУЋЕ: Пред крај полугодишта трећина ђака ради са приватним професорима

Foto arhiva

"Iznajmljivanje" profesora je češće pred kraj školske godine. Najviše glavobolje đacima zadaju matematika, fizika i hemija, strani jezici, pa su ovi profesori unapred "rasprodati". Do predavača se, najčešće, dolazi preko preporuke. Cena individualnog časa najčešće je, u proseku, oko 1.300 dinara.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, iako se tokom cele školske godine traže usluge privatnih profesora, pred polugodište i kraj školske godine predavači imaju pune ruke posle, jer treba odgovarati i popraviti ocenu.

- Razlozi zbog kojih roditelji plaćaju profesore su brojni. Osim nedolazaka učenika na dopunsku nastavu koja je obavezna, bežanja iz škole, tu je i nemotivisanost nastavnika, neprilagođeni udžbenici, teško gradivo, loši nastavni planovi i programi - kaže Antić. - Ne može đak savladati gradivo ako je na polugodištu bilo više od 80 izostanaka po đaku, što čini čak tri radne nedelje. Nastava se mahom odvija uz pomoć table i krede, što je đacima dosadno i ne motiviše ih da se potrude i nešto nauče. Deci su dosadna suvoparna predavanja, treba ih uključiti u čas, dati im mogućnost da diskutuju, iznose svoja mišljenja.

ISTRAŽIVANjA

ISTRAŽIVANjA su pokazala da su đaci najkoncentrisaniji na trećem i četvrtom času i da tada u rasporedu časova treba da budu teži predmeti.

Najmanje su usredsređeni na nastavu na prvom i poslednjem času. Iako se, uglavnom, plaćaju profesori za predmete iz prirodnih nauka, pred polaganje prijemnog ispita za upis u srednje škole ima đaka koji uzimaju privatne časove i iz srpskog jezika.

Kako navodi naš sagovornik, neopremljenost kabineta za fiziku, hemiju, matematiku ili biologiju je, takođe, razlog što đaci uzimaju privatne časove. Antić kaže da privatne časove drže i nastavnici koji rade u školama, jer je to način da obezbede dodatane prihode. On ističe da je najisplativije kada se radi sa grupom od nekoliko učenika.

- Obično časove tada drže u stanu kod nastavnika, a kada je više učenika i cena je niža nego kad je individualna nastava - navodi naš sagovornik. - Tako profesor zaradi minimum 3.000 dinara, pa je grupna nastava isplativija za nastavnika i jeftinija za đake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)