OSIGURANI 24 SATA, SEDAM DANA U NEDELJI: Grad plaća premije u slučaju povrede za oko 60.000 mališana u vrtićima

B. Borisavljević

13. 11. 2023. u 13:04

SVI mališani, njih oko 60.000 upisanih u državna obdaništa, osigurani su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, tokom boravka u vrtiću, ali i kod kuće. Premije za osiguranje dece u predškolskim ustanovama su povećane u odnosu na prethodni period.

ОСИГУРАНИ 24 САТА, СЕДАМ ДАНА У НЕДЕЉИ: Град плаћа премије у случају повреде за око 60.000 малишана у вртићима

Mališani su pod budnim okom vaspitača u vrtiću "Kraljica Marija", Foto I. Marinković

Osiguranjem su, osim dece u obdaništima, obuhvaćeni i zaposleni u vrtićima po istom principu, kao i učenici srednjih škola za vreme izvođenja praktične nastave. U gradskoj kasi je, za ove namene, rezervisano više od 18 miliona dinara.

Kako saznajemo, u slučaju smrti usled nezgode premija iznosi 300.000 dinara po detetu (ranije je bila 250.000), za trajni invaliditet je 250.000 dinara (200.000), dok se 100.000 dinara izdvaja za troškove lečenja, što je 30.000 dinara više nego prethodnih godina.

Osiguranje dece, koja su upisana u predškolske ustanove prestonice, finansira se iz budžeta grada, tako da roditelji ne treba ništa dodatno da plaćaju. Deca su kompletno osigurana od nezgoda koje se dogode ne samo u vrtićima, nego i kad su kod kuće, u parku ili bilo kom drugom mestu. U postupku javne nabavke bira se osiguravajuća kuća, koja ispunjava sve propisane uslove i ugovor se potpisuje na godinu dana.

DOBROVOLjNO

Plaćanje osiguranja za učenike osnovnih i srednjih škola nije obavezno, već dobrovoljno.

Sa kojom osiguravajućom kućom će škola da sklopi ugovor ne bira direktor već Savet roditelja, u kome je po jedan predstavnik svakog odeljenja. Šta će biti pokriveno polisom, zavisi od sklopljenog ugovora sa osiguravajućom kućom. Tako je, u nekim školama, u paketu samo smrtni ishod i trajni invaliditet usled nezgode, dok druge imaju i prelom ruke ili noge.

Procedura nalaže da, kada se dogodi nezgoda dete mora da ide kod lekara, koji će utvrditi stepen povrede. Ustanova je dužna da nezgodu prijavi Hitnoj pomoći i policiji.

Posle završenog lečenja, roditelji komisiji, koju je formirao osiguravajući zavod, zajedno sa lekarskom dokumentacijom, podnose zahtev za nadoknadu štete. Komisija odlučuje o visini premije osiguranja prema već utvrđenoj skali za procenu štete. U ustanovu ne stiže informacija iz osiguravajuće kuće o visini obeštećenja, nego to rešavaju sa roditeljima.

Praksa je pokazala da se izuzetno mali broj dece povredi u vrtiću, neke statistike govore da je to manje od 0,5 odsto ukupnog broja upisanih. Najčešće se događa da, mališani u igri zapnu i udare glavom u ormarić ili neki drugi deo nameštaja, pa nastanu rane, dublje posekotine. Na sreću ozbiljnijih povreda nije bilo, a od od težih, dešavaju se prelomi ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave