SPOMENIK STRADALIM PEĆANCIMA: U zemunskom naselju Plavi horizonti izgrađen monument stradalim Srbima sa KiM

S.V.

10. 10. 2023. u 23:00

U ZEMUNSKOM naselju Plavi horizonti, udruženje "Pećanci za večnost" podiglo je spomenik građanima Peći koji su stradali tokom poslednjeg rata na Kosovu i Metohiji.

СПОМЕНИК СТРАДАЛИМ ПЕЋАНЦИМА: У земунском насељу Плави хоризонти изграђен монумент страдалим Србима са КиМ

Privatna arhiva

Monument je podignut u porti Hrama Svetog Atanasija Velikog, u znak zahvalnosti i nezaborava poginulim Pećancima. Ovde će 22. oktobra biti održan parastos svim stradalima od 12 časova, u Hramu Svetog Atanasija Velikog, u naselju Plavi horizonti.

- Krsno znamenje je podignuto donacijama oko 500 Pećanaca, a autor projekta je arhitekta Gorica Bojović Ljubenov - rekao je predsednik Udruženja Velimir Perović. - Na spomeniku su uklesana imena 167 ljudi koji su ubijeni 1998. i 1999. godine, kao i imena dece iz Goraždevca kod Peći koja su ubijena 2003. godine.

On kaže da se na spomeniku nalaze i imena onih koji nisu iz Peći, ali su poginuli na teritoriji te opštine.

- Monument je posvećen i vojnicima Pećkog garnizona koji su poginuli na braniku otadžbine za vreme bombardovanja, kao i pripadnicima svih vera i nacija koji su stradali od NATO i takozvane OVK - podseća Perović.

Parastos u junu i oktobru

PREDSEDNIK Udruženja Perović dodaje da će svake godine, druge nedelje u junu, biće služen parastos svim stradalim Pećancima u Hramu Svetog Atanasija, u ovom zemunskom naselju. Za sve one koji 22. oktobra budu hteli da dođu na parastos, biće organizovan prevoz sa Trga Slavija, u 10.30, na platou kod Narodne banke Srbije.

Perović je pozvao sve Pećance i ostale ljude dobre volje da 22. oktobra dođu od 12 časova u Hram Svetog Atanasija Velikog u naselju Plavi horizonti da se zajedno pomolimo za duše stradalnika.

- Takođe, Udruženje se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način podržali akciju, a posebno starešini Hrama Svetog Atanasija Velikog i ocu Anđelku Doderu - zaključuje on.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)