ULAZ KROZ POLJE SUNCOKRETA: Đaci škole "Tehnoart" oslikali mural na ulazu u vrtić (FOTO)

B. Borisavljević

17. 09. 2023. u 14:25

BUDUĆI umetnici iz Škole za mašinstvo i umetničke zanate "Tehnoart" ulepšali su fasadu vrtića "Mali suncokreti". Učenici drugog devet sa obrazovnog profila firmopisci i grnčari oslikali su veliki mural na objektu u Višnjičkoj banji, a idejno rešenje su uradili njihove kolege maturanti. Uz pomoć boja i četkica, zid je pretvoren u živopisnu livadu punu suncokreta i balona.

УЛАЗ КРОЗ ПОЉЕ СУНЦОКРЕТА: Ђаци школе Техноарт осликали мурал на улазу у вртић (ФОТО)

Foto: Škola "Tehnoart"

Prema rečima Srđana Plavšića, profesora praktične nastave, ideja se rodila u prošloj školskoj godini na inicijativu Milice Jovčić, zaposlene u ovoj predškolskoj ustanovi.

Oduševljena kako su đaci oslikali hodnik u svojoj školi, predložila im je da oslikaju mališanima ulaz u vrtić. Iako je bilo planirano da to urade u junu, zbog skraćenja školske godine nisu uspeli da završe.

- Oslikavanje su započeli 6. septembra i istog dana su završili - kaže Plavšić. - Velika podrška bili su im mali drugari iz vrtića. Boje, hranu i piće je obezbedio vrtić, a po završetku murala svi su bili oduševljeni. Ovo nije prvi put da naši učenici oslikavaju neki prostor, što im predstavlja odličnu praksu. Rado se odazivamo na pozive da đaci sa umetničkih profila svojim slikanjem ulepšaju prostore u školama i vrtićima.

ISTORIJAT

"Tehnoart" je državna škola koja je nastala na tradicijama nekadašnje Mašinske škole "Beograd" osnovane 1962. godine. Radi se o jedinstvenoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji zato što svojim radom obuhvata dve naizgled nespojive oblasti - tehniku i umetnost.

Pre pet godina đaci su oslikali jedan od hodinika što je izazvalo dosta pozitivnih komentara u javnosti. Tako su u hodniku "izgrađene" mediteranska i vojvođanska kuća, kineski restoran. Na mestu kabineta vajanja našla se razrušena kuća na kojoj vire cigle, na mestu kabineta kaligrafije - francuska vila koja izgleda kao bašta Kloda Monea, a atelje i radionice đaka sa smerova juvelira i grnčara dobio je grandiozni renesansni ulaz. Tu je i barokna zgrada koja na sebi ima i skulpture, a koja pripada kabinetu srpskog jezika. U toaletu je "niklo" grmlje i žbunje.

BONUS VIDEO:

ČUVARI TRADICIJE: U Novom Sadu počeo 16. Tamburica fest

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024