KAD KOMŠIJA ZAUZME SPRAT I ZATVORI IZLAZ NA KROV: Muke stanara solitera na Karađorđevom trgu u Zemunu sa bahatim susedom traju dve decenije

S.Vidačković

20. 08. 2023. u 07:00

STANARI solitera na Karađorđevom trgu 13 odavno su zaboravili kako izgleda pogled sa terase na krovu odakle se vide ceo Zemun, Dunav, Lido, Veliko ratno ostrvo, Ušće, Novi Beograd... Otkako im je komšija zauzeo vešernicu na poslednjem spratu i od nje napravio stan i malo pomalo se proširio i uzurpirao celu etažu, žitelji ove zemunske višespratnice ne mogu ni da dođu do zajedničkih prostorija, a kamoli da ih koriste.

КАД КОМШИЈА ЗАУЗМЕ СПРАТ И ЗАТВОРИ ИЗЛАЗ НА КРОВ: Муке станара солитера на Карађорђевом тргу у Земуну са бахатим суседом трају две деценије

Foto N. Skenderija

Ovo je samo jedan od primera postupanja uzurpatora prostora u beogradskim višespratnicama, na koji, navodno, imaju pravo.

Ostvarujući svoj pravno nepostojeći status ravnopravnog stanara, maltretiraju celu zgradu, bilo da ona ima tri ili 103 stana. Što je najgore, pred ovakvim slučajevima povlače se i nadležni, bilo da je reč o deponiji smeća u stanu ili prisvajanju zajedničkih prostorija, pravdajući se privatnošću i nepovredivošću "tuđe" imovine, pre nego li se i utvrdi o čijem je vlasništvu reč.

Zbog takvog komšije stanarima višespratnice na Karađorđevom trgu nedostupna je i zajednička terasa od 300 kvadrata. Kako ni uz pomoć komunalne inspekcije nije bilo načina da stanu ukraj bahatom susedu, stanari su odlučili da potraže pravdu pred sudom.

Prema rečima Bože Stjepanovića, upravnika ove zgrade, koja ima 16 spratova i 101 stan, problemi sa komšijom počeli su pre gotovo 25 godina, ali nijedna dosadašnja stambena uprava nije imala volju da reši ovu situaciju. Nezainteresovanost stanara išla je naruku bahatom čoveku koji je zauzimao kvadrat po kvadrat.

- On je tu došao sa ulice krajem devedesetih i uselio se u stan žene koja je preminula tad, za koju je tvrdio da je njegova tetka - priča nam Stjepanović. - Posle dva meseca, izbačen je iz tog stana koji je bio u vlasništvu Vojske i nikad nije otkupljen. Međutim, on je za to vreme "snimio" situaciju u zgradi i video gde može da se useli. Sa tadašnjim upravnikom se dogovorio da sa ženom i decom živi u vešernici na 17. spratu, a zauzvrat će on i njegova supruga čistiti zgradu i raditi sitne popravke.

Vešernica mu je ustupljena, međutim, "dogovor" je prestao da važi posle mesec dana. Komšija i žena su prestali da održavaju zgradu, a počeli su da zauzimaju ceo poslednji sprat.

- Pokušali su tada da ga izbace, došla je policija, nasrnuo je sa šrafcigerom na tadašnjeg upravnika zgrade - kaže naš sagovornik. - Međutim, ništa se nije desilo, od tužbe se odustalo, a sused je zauzeo i prostor od 10 kvadrata u kom se nalazi ekspanziona posuda za sistem grejanja. Postavio je "svoja" vrata tik uz izlaz na terasu i tu je zaokružio svoju stambenu celinu. Takođe, uzurpirao je i ormar sa strujomerom, kao i prostor za sušenje veša od 20 kvadrata. Gore je napravio golubarnik, a njegov sin improvizovanu teretanu u hodniku da niko ne može da izađe na terasu! Zaključa poslednji sprat i niko ne može gore. Toliko je bahat i bezobrazan da to ne možemo da trpimo.

Problem i sa zakupcima

OVAJ zemunski soliter veoma je atraktivan, kako za filmadžije, tako i za oglašivače, koji su zakupljivali delove terase kako bi postavili reklame. U delu uzurpiranog prostora na poslednjem spratu postoji deo namenjen zakupcima, u kojem oni drže antene i opremu za bežični internet. Kako od komšije ne mogu da pristupe tome, skupština stanara dobila je upozornje da će oglašivači prestati da plaćaju zakup.

Upravnik Stjepanović dodaje da su stanari u poslednjih godinu i po dana složni u nameri da bahatom komšiji stanu na put i da vrate zajedničke prostorije. Opštinska komunalna inspekcija je nekoliko puta izlazila na teren, ali komšija sa porodicom je i dalje u svom "stanu".

- Pola godine je lagao inspektore da se te zajedničke prostorije, u kojima je on, ne koriste i da te stvari nisu njegove. Kada su u martu došli inspektori po našoj prijavi, on je promenio cilindar na vratima i na poslednji sprat niko nije mogao da uđe. U maju je otišao u inspekciju da kaže kako nijedna od tih stvari koje je on dovukao gore, nije njegova. Posle toga, inspekcija naloži nama stanarima da uklonimo to smeće iz sušionice sa poslednjeg sprata! Kada smo se konačno organizovali da to sklonimo, morala je da asistira i policija jer ovi nisu dozvolili da se uđe na "njihov posed". Nisu dali da se otvore te prostorije i ništa nije urađeno.

Početkom jula, advokat koji zastupa stanare iz 71 stana predao je tužbu u Treći osnovni sud. Ogorčeni ljudi čekaju da budu pozvani i da, posle dve decenije susedove samovolje, konačno počne rešavanje njihovih muka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)