BEOGRAD NA ZIDOVIMA ŠIROM SVETA: Motivi prestonice 17 autora našli se na tapetama

D. Matović

24. 07. 2023. u 13:03

BEOGRAD, grad bogate istorije, kulturnog nasleđa i neponovljivog duha biće predstavljen na potpuno nov način - na tapetama koje će se prodavati širom sveta. Umetnici su zaronili u dubine beogradskih ulica, istraživali skrivene predele, monumentalna zdanja, uhvatili trenutke jedinstvenog beogradskog života. Njihova dela odišu autentičnošću i pričaju priču o Beogradu. Beogradske atrakcije, najlepše zgrade, grafiti i drugi detalji u radovima talentovanih mladih umetnika nose avangardni duh.

БЕОГРАД НА ЗИДОВИМА ШИРОМ СВЕТА: Мотиви престонице 17 аутора нашли се на тапетама

Privatna arhiva

Nedavno je završen konkurs "Avangard Beograd" za izbor najboljih tapeta, a najbolji rad je imala Snežana Zlatković, asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Drugu nagradu dobio je Vid Savić, dok je trećenagrađena Monika Štiklica. Među 147 kandidata koji su se prijavili, međunarodni žiri izabrao je 17 autora čiji će se radovi naći u katalogu.

- Beograd je oduvek bio sinonim za avangardni duh, a dobar dizajn proizilazi iz ovog konteksta - kaže Nikola Lojanica, jedan od organizatora ovog konkursa. - Naši mladi umetnici su još jednom potvrdili svoju kreativnost. Pristiglo je mnogo dobrih radova.

Početkom sledeće godine distribucija od Aljaske do Australije, od Argentine do Japana

Početkom sledeće godine tapete sa motivima Beograda biće distribuirane od Aljaske do Australije, od Argentine do Japana. A dobitnici glavnih nagrada dobiće priliku da vide kako se njihov dizajn transformiše u stvarnost i širi po svetu. Tako se stvara most između različitih kultura i ljudi.

- Nagrada je stimulans da nastavim da se bavim onim što sam ranije istraživala - kaže nam Snežana Zlatković. - Rad koji sam prijavila za konkurs predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživanja, procesa koji je nastajao prethodnih godina tokom rada na doktorskim studijama. Zahvaljujući konkursu ono što inače radim se "uprostorilo".

Privatna arhiva

 

"Meka promocija"

U realizaciji ovog konkursa učestvovala je nemačka kompanija "Marburg", najveći svetski proizvođač tapeta. Zanimljivo je da će Beograd biti prvi grad na svetu koji će imati svoj katalog.

- Ovo je odličan način "meke promocije" našeg grada, jer će trajati godinama - kaže Aleksandra Mikata iz Turisitičke organizacije Beograda, koja je podržala konkurs.- Beograd je predstavljen kao grad umetnosti i ideja.

U "Marburgu" su odlučili da pruže priliku i drugim gradovima da tamošnji umetnici iskažu kreativnost.

Zlatkovićeva je predstavila zgradu Generalštaba, Istočnu kapiju, pejzaže kolektivnog stanovanja novobeogradskih blokova koji su na neki način apstrahovani.

- Dobila sam fenomenalnu priliku da ono što radim iz entuzijazma i u okvirima svog zatvorenog prostora, postane javno, dostupno drugima i da dobije drugačiji arhitektonski oblik - ističe Zlatković. - I drugu i treću nagradu dobile su moje kolege, iako se najviše dizajnera prijavilo na konkurs. Možda arhitekte bolje razumeju prostor i grad.

Tapete sa motivima Beograda neće biti samo zidne obloge, već spoj emocija, priča i duše grada koji je inspirisao umetnike da stvore nešto posebno.

- Slučajno sam se prijavio na konkurs i zaista nisam očekivao da ću biti nagrađen - kaže za "Novosti" drugoplasirani Vid Savić, vlasnik jednog beogradskog arhitektonskog studija. - Lepo je dobiti takvu nagradu. Predivna je prilika da vas neko nagradi za rad koji će nastaviti da živi širom sveta. To mi i dalje zvuči nevrovatno. Tek kad potpišemo ugovor verovaću u sve to. Moja ideja je bila da predstavim avangardni Beograd. Elementi koje sam koristio su i realni i apstraktni. Prikazao sam suštinu beogradske arhitekture, ali ne kroz slikanje postojećeg nego kroz moju viziju, uz novi dašak originalnosti i mašte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)