GOTOVO POLOVINA ŽALBI OPRAVDANA: Na liste za upis u vrtiće podneto 4.773 prigovroa

B.Borisavljević

14. 07. 2023. u 17:49

SKORO svaka druga žalba roditelja za upis u vrtiće je pozitivno rešena.

ГОТОВО ПОЛОВИНА ЖАЛБИ ОПРАВДАНА: На листе за упис у вртиће поднето 4.773 приговроа

Arhiva

 Prema podacima Sekretarijta za obrazovanje i dečju zaštitu, na konkurs za upis u beogradske vrtiće, koji je trajao od 10. aprila do 12. maja, stigle su ukupno 4.773 žalbe roditelja. Nakon razmatranja prigovora, u 17 predškolskih ustanova pozitivno su rešene 1.922 žalbe. Broj prigovora i pozitivnih rešenja je na prošlogodišnjem nivou.

Kako navode nadležni, najviše žalbi stiglo je Predškolskoj ustanovi "Dr Simo Milošević" u Zemunu - 636, sledi "PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu - 597 i Zvezdara - 588. Ipak, u odnosu na lane podnet je manji broj podnesaka. U Sopotu nije bilo nezadovljnih roditelja, pa nije podnet nijedan prigovor, dok je na Savskom vencu bila 31 žalba. Najviše pozitivno rešenih prigovora bilo je na Voždovcu - 298.

Praksa je pokazala da, u proseku, oko 40 odsto pritužbi bude prihvaćeno. Razlog za podnošenje prigovora u većini slučajeva je zbog toga što dete nije upisano u vrtić ili je raspoređeno u ustanovu koja roditeljima ne odgovara i nije bila prva na spisku. Ukoliko je to neophodno, upisne komisije koje odlučuju o prigovorima mogu da traže od roditelja da naknadno dokumentuju prioritet. Oni čija deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada.

Od 17 predškolskih ustanova, praksa je pokazala da se skoro dve trećine molbi odnosi na najtraženije - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara. Na konkurs je podneto više od 18.800 elektronskih zahteva.

KAPACITETI

U PREDŠKOLSKOJ ustanovi "Dr Sima Milošević" u Zemunu i "Boško Buha" na Paliluli ima oko 1.400 mesta, Čukarica - oko 1.500, Zvezdara - oko 1.200, "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu - oko 1.000, "Perka Vićentijević" u Obrenovcu - oko 850, Rakovica i Grocka - oko 800, "Jelica Obradović" u Mladenovcu - oko 700, Vračar - oko 500, Savski venac i Stari grad oko 400, Surčin oko 370, Sopot oko 350

Upisnom kvotom je planirano da u vrtiće krene oko 14.000 mališana, od kojih je nešto više od 6.000 mesta "rezervisano" za jaslene gurpe. U odnosu na prošlu godinu kapaciteti su povećani za dodatnih 700 mesta, a predškolske ustanove koje imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti mogu tražiti dodatno spuštanje crte.

U novobeogradskim i obrenovačkim vrtićima ima za oko 300 mesta više. Najviše mališana biće upisano u PU "11. april" u Novom Beogradu, oko 1.800, a najmanje u PU "Poletarac" u Barajevu, oko 300.

Poslednjih nekoliko godina su ostvareni veliki uspesi u ovom sektoru. Obuhvat dece predškolskim obrazovanjem u glavnom gradu iznosi oko 75 odsto, što je veliki skok sa nekadašnjih 45 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu