U ČAST MATIJI BANU: Na platou ispred GO Čukarica svečano otvaranje izložbe

T.N.

07. 06. 2023. u 19:00

"U čast Velikanu Matiji Banu" naziv je izložbe koja će sutra svečano biti otvorena na platou kod spomenika ovom čuvenom književniku, ispred zgrade opštine Čukarica.

У ЧАСТ МАТИЈИ БАНУ: На платоу испред ГО Чукарица свечано отварање изложбе

Foto: Printscreen

Otvaranje izložbe u sećanje na velikana po kojem Banovo brdo nosi ime, zakazano je za 10 časova.

- Ove godine navršava se 205 godina od rođenja(1818.)i 120 godina od smrti Matije Bana. Dokumentarističkom izložbom koja je posvećena velikanu i nekadašnjem sugrađaninu, Gradska opština Čukarica i Galerija 73, žele da upoznaju čukaričke školarce sa značajem koji Matija Ban ima za njihov kraj i zemlju - navodi se u saopštenju ove gradske opštine.

Matija Ban, jedan je od najpoznatijih predstavnika nacionalnog pokreta Srba u Dubrovniku. Bio je srpski profesor, političar i diplomata.

Školovao se u Dubrovniku, proveo je nekoliko godina na Istoku, na ostrvu u carigradskoj okolini, Carigradu i Bursi. Godine 1844. došao je u Beograd, gde postaje vaspitač kćeri kneza Aleksandra Karađorđevića. Bio je šef pres-biroa i vodio je poslove nacionalne propagande i član Srpske kraljevske akademije, a u isto vreme jedan je od najplodnijih srpskih pisaca.

Izložba će biti postavljena na prostoru kod spomenika, koji su na inicijativu građana Čukarice i Banovog brda podigli Grad Beograd i opština Čukarica. Autor spomenika je Ranko Đanković.

OTVARANjE

IZLOŽBU će otvoriti predsednik GO Čukarica Srđan Kolarić, a svečanom otvaranju će prisustvovati i autor izložbe Milivoje Miša Rupić i direktorka galerije 73 Mirela Pudar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!