OBROCI ČEKAJU MALIŠANE: Posle kraće pauze u PU "Dečiji dani" u Starom gradu

B.Borisavljević

19. 05. 2023. u 11:15

DECA sa alergijama na hranu i drugim zdravstvenim problemima u ishrani, koji idu u PU "Dečji dani" na Starom gradu će, posle dve nedelje pauze, od ponedeljaka će ponovo imati obroke u vrtiću

ОБРОЦИ ЧЕКАЈУ МАЛИШАНЕ: После краће паузе у ПУ Дечији дани у Старом граду

Foto D. Dozet

Uprava ove predškolske ustanove je uspela da reši problem nedostatka kuvara i servirki, tako da roditelji više neće morati da im donose hranu za oko 80 mališana.

Problem sa manjkom ovog kadra, prisutan je nekoliko godina unazad, a osnovni razlog je plata koja je u iznosu minimalne zarade. Iako na birou ima nezaposlenih kuvara i konobara, u predškolskim ustanovama muku muče za zapošljavanjem kadra.
Tokom trajanja privremene obustave pripreme posebnih obroka, dijetetičari i nutricionisti brinu o obrocima sve dece u vrtićima, kao i o obrocima koje roditelji donose za decu sa alergijama ili poremećajima u ishrani.

Naslov

 OD  DORUČKA DO UŽINE


Više od 130.000 obroka U beogradskim vrtićima prosečna godišnja dolaznost dece u normalnim okolnostima je oko 60 odsto što znači da se prosečno dnevno pripremi 137.336 obroka (doručak, užina, ručak, voćna užina) za 34.334 dece. O nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se oko 870 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera...

U prestonici ima 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata - vrtića u koje ide oko 60.000 dece. Obroci se pripremaju u ukupno 46 kuhinja, 31 centralnoj i 15 samostalnih. Za sve državne beogradske vrtiće organizovana je priprema hrane unutar sistema predškolskih ustanova, bez zavisnosti od spoljnih dobavljača, odnosno, niko ne koristi usluge keteringa i slično.

Ishrana dece u predškolskim ustanovama grada Beograda, je raznovrsna je i uključuje više od 140 namirnica isključivo prve ili A klase. U nedeljnom jelovniku su zastupljene sve vrste mesa (juneće, svinjsko, pileće, riba), zastupljenost povrća i svežeg voća je raznovrsna, a sve radi što kvalitenije i pravilne ishrane dece. Obroci se spremaju u skladu sa važećim "Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)