ZNATE LI NA KOM MESTU SU KNEZU MIHAILU PREDATI KLJUČEVI BEOGRADA: Položeni venci na spomen - obeležje

S.V.

17. 04. 2023. u 12:45

NA KALEMEGDANU, mestu gde su knezu Mihailu Obrenoviću predati ključevi grada, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je vence, u okviru obeležavanja manifestacije "Dani Beograda".

ЗНАТЕ ЛИ НА КОМ МЕСТУ СУ КНЕЗУ МИХАИЛУ ПРЕДАТИ КЉУЧЕВИ БЕОГРАДА: Положени венци на спомен - обележје

beoinfo

Tradicionalno, Knez Mihailovom ulicom svečano su defilovali pitomci Vojne akademije, koji su nosili zastave grada Beograda, Policijski orkestar, predstavnici Gradske uprave i Konjičke brigade policije, a sa Kalemegdana izvedena je počasna paljba Vojske Srbije.

Pre nego što je položeno cveće,  glumci Omladinskog pozorišta „Dadov” dočarali  su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske okolnosti ovog istorijskog događaja kada je Beograd postao slobodan grad.

beoinfo

 

Nikodijević je svim građanima Beograda čestitao „Dane Beograda” koje Grad obeležava do 19. aprila.

– Dani Beograda obeležavaju se povodom sećanja na dva veoma značajna datuma u istoriji našeg grada. Prvi datum je prvo pominjanje imena našeg glavnog grada u pisanim dokumentim iz 878. godine, a drugi je predaja ključeva našeg grada knezu Mihailu Obrenoviću kad je Beograd posle viševekovne turske okupacije postao slobodan grad – poručio je prvi čovek gradskog parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave