"USELJENJE" 1. SEPTEMBRA: Rekonstrukcija Devete gimnazije ide po planu

B.B.

09. 03. 2023. u 12:32

ĐACI Devete beogradske gimnazije "Mihailo Petrović Alas" će se u septembru useliti u potpuno sređenu i veću školu. Rekonstrukcija i dogradnja škole, koja je šest decenija čekala na obnovu, teče po planu. Radovi bi trebalo da se završe do kraja juna, a zatim sledi opremanje

УСЕЉЕЊЕ 1. СЕПТЕМБРА: Реконструкција Девете гимназије иде по плану

Nove kvadrate dobiće i fiskulturna sala, Foto Privatna arhiva

 Škola će dobiti još oko 2.000 metra kvadratnih, veću fiskulturnu salu sa spravarnicom i salom za korektivne i gimnastičke vežbe, biblioteku sa čitaonicom, laboratorije za fiziku, hemiju i primenjene nauke, svečanu salu, kabinete za informatiku, geografiju, biologiju.

Prema rečima Tatjane Šuković, direktorke Devete beogradske gimnazije, škola nije značajnije renovirana od osnivanja 1961. godine, osim tekućeg održavanja. Usled povećanja broja odeljenja sa 32 na 40, kao i reformi programa nastave i učenja po kome se učenici iz nekoliko predmeta dele na grupe za vežbe, postojeći školski prostor postao je nedovoljan za izvođenje nastave.

POVRŠINA

Nakon rekonstrukcije i dogradnje zgrade škola će imati 6.669 kvadrata. Nakon dogradnje, objekat će imati ukupno 30 učionica opšte i specijalizovane namene, salu za fizičko i zdravstveno vaspitanje, svečanu salu, multifunkcionalnu salu i zubarsku ordinaciju, koju i sada koristi Dom zdravlja Novi Beograd. Planirano je 25 parking mesta i letnja učionica, odnosno mini-amfiteatar na otvorenom u sklopu uređenja terena.


- Broj učenika je stalno rastao, tako da gimnazija sada ima 1.100 učenika i to tri odeljenja društveno-jezičkog smera, pet odeljenja prirodno-matematičkog smera i dva specijalizovana odeljenja - za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku - IT i za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju - navela je Šuković. - Rekonstrukcija i dogradnja je počela u julu prošle godine i treba da bude završeno u junu ove godine, kako bi se škola do 1. septembra opremila novim nameštajem i savremenim učilima.
Deveta gimnazija, jedna od prvih zgrada sagrađenih na Novom Beogradu. Šuković se zahvaljuje Sekretarijatu za investicije koji je naš investitor radova, kao i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, koji je finansirao projekat. Gimnazijalci su ove školske godine raspoređeni su u četri obližnje osnovne škole, samo u poslepodnevnoj smeni, što im znatno otežava praćenje nastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024