TRAŽILI IM KIRIJU POSLE ČAK POLA VEKA: Stanari zgrade u Bloku 62 biblioteci otkazali besplatno korišćenje lokala

Š. M.

17. 01. 2023. u 13:00

PEDESET godina posle osnivanja, ogranak biblioteke grada Beograda "Pero Slijepčević" u Bloku 62 na Novom Beogradu 31. decembra 2022. morao je da zatvori prostorije u prizemlju zgrade!

ТРАЖИЛИ ИМ КИРИЈУ ПОСЛЕ ЧАК ПОЛА ВЕКА: Станари зграде у Блоку 62 библиотеци отказали бесплатно коришћење локала

Foto N. Skenderija

Naime, stambena zajednica je posle pola veka ovoj ustanovi tražila da zakup prostora plati sedam evra po kvadratu, što biblioteka nije u mogućnosti da izdvoji. Biblioteka ne radi, a u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu traži se novo mesto za knjige koje odavde još nisu iseljene.

Reporteri "Novosti" juče su zatekli zatvorena vrata u Ulici Jurija Gagarina 96, preko puta Osnovne škole "Kneginja Milica" i obaveštenje da se pozajmljenje publikacije mogu vratiti u ogranak "Sava" u istoj ulici, broj 221. Fond biblioteke "Pero Slijepčević" čine 9.604 knjige, a neke od njih su već spakovane u kutije koje smo videli kroz staklo.

- Prostor od 69 kvadrata koristimo od 1970. godine besplatno - kažu za naš list u Biblioteci grada Beograda.

- Godine 1998. zaključili smo Ugovor o zakupu sa stambenom zajednicom. Od tada pa sve do 2021. oni nisu tražili nadoknadu za korišćenje prostora, niti je bilo reči o otkazu ugovora. Sredinom 2021. obratio nam se upravnik stambene zajednice sa predlogom stanara da zaključimo Ugovor o zakupu po ceni od sedam evra po metru kvadratnom.

Održali smo dva sastanka pokušavajući da ukažemo da cena nije prihvatljiva.

Biblioteka je predložila da se cena formira u skladu sa onom po kojoj Grad naplaćuje zakup za tu gradsku zonu, ali stanari nisu prihvatili predlog. U Biblioteci takođe tvrde da im nije dostavljen dokument kojim se potvrđuje vlasništvo nad prostorijom u prizemlju objekta.

- Tako su nas 2. decembra 2022. godine mejlom obavestili da se u roku od pet dana izjasnimo o ponuđenoj visini zakupnine i da zaključimo ugovor o zakupu ili će pokrenuti sudski postupak - kažu.

- Prostor je u veoma lošem stanju i po svojoj površini znatno je ispod standarda za obavljanje bibliotečke delatnosti. Potrebno je uložiti ogromna sredstva za adaptaciju. U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu već smo započeli proceduru pronalaženja novog lokala koja iziskuje određeno vreme.

Deo ulazak u biblioteku, Foto N. Skenderija

Povodom situacije sa prostorom u Ulici Jurija Gagarina 96 oglasilo se i Srpsko književno društvo, koje je uputilo apel nadležnima da učine sve da biblioteka "Pero Slijepčević" ostane na istoj adresi.

- Ovo je jedina biblioteka za sve novobeogradske blokove sa desne strane Ulice Jurija Gagarina i broji 1.600 članova - kažu oni.

- Nalazi se na idealnom mestu za takvu ustanovu, budući da je udaljena od prometnih ulica. U nju dolaze i stariji ljudi, i invalidi koji imaju adekvatan pristup njenom ulazu.

Višespratnica gde je biblioteka, Foto N. Skenderija

U njenoj neposrednoj blizini je i Osnovna škola "Kneginja Milica" koja je stara koliko i Biblioteka, tako da je među članovima oduvek bio veliki broj školaraca. Smatramo da opšti interesi kulture moraju biti iznad interesa pojedinaca.

Foto N. Skenderija

LOŠI USLOVI

KAKO su istakli u Biblioteci grada Beograda, u ovom prostoru često dolazi do slivanja vode sa plafona, što je izazvano kvarovima u stanovima iznad. Vlasnici stanova ne odazivaju se da saniraju štetu. Kako je u navedenom ogranku smešteno i dečje odeljenje, kažu, izgled i stanje prostora nije adekvatno za održavanje dečjih programa i drugih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna