KUĆA MALOG VRANCA POD ZAŠTITOM: Novi status za zimovalište retkih ptica kod toplane na Novom Beogradu

A. Z. K.

10. 01. 2023. u 09:30

ZIMOVALIŠTE malog vranca (Mcrocarbo pygmeus) na Savi, u blizini toplane i brodogradilišta u Novom Beogradu, proglašeno je za zaštićeno područje i stanište.

КУЋА МАЛОГ ВРАНЦА ПОД ЗАШТИТОМ: Нови статус за зимовалиште ретких птица код топлане на Новом Београду

Foto Vikipedija

Prostor od skoro 30.000 hektara nastanjuju ptice roda mali vranac, a novi status donosi zabranu uznemiravanja i ugrožavanja ovih retkih i ugroženih vrsta.

Odluka o proglašenju zimovališta malog vranca kao zaštićenog prodručja, usvojena je na poslednjoj sednici Skupštine grada. Kako se navodi u dokumentaciji, prostor koji dobija novi status nalazi se u okviru međunarodno značajnog područja za ptice.

- Biće ustanovljen režim zaštite drugog i trećeg stepena - navodi se u odluci.

- Na ovom području biće moguće obavljati samo intervencije koje podrazumevaju revitalizaciju područja, ali one ne smeju imati posledice po stanište. Zimovalište malog vranca biće povereno na upravljanje udruženju "Zeleno plavi koridori".

Zavod za zaštitu prirode napravio je Studiju u kojoj obrazlažu razloge da se ovaj deo prestonice stavi pod zaštitu. Kako se navodi u dokumentaciji, u ovom predelu na Savi borave ptice koje imaju važnu ulogu u eko-sistemu, važne su za očuvanje ukupnog biodiverziteta, ali su ugrožene i mogle bi da nestanu.

Foto © Wild Wonders of Europe /Jari Peltomaeki / WWF

Mali vranac se u našoj zemlji našao na listi zaštićenih vrsta, a zakonom je zabranjeno uznemiravanje i ubijanje ovih ptica.

Ove ptice najbrojnije su tokom novembra i decembra. Najveći broj zabeležen je 2007. godine, kada je na Savi boravilo 6.728 jedinki.

- Kada se preračuna ukupna evropska populacija ove vrste, dolazimo do zaključka da u Beogradu živi 10 odsto jedinki ove vrste. Važno je i to što izgradnja mosta nije uticala na brojnost, pa su uspele da se prilagode povećanom uznemiravanju - navodi se u gradskoj odluci.

Ptice vezane za vodena staništa

MALI vranac pripada porodici kormorana, koja broji oko 40 vrsta. Ove ptice vezane su za vodena staništa i široko su rasprostranjene na svim kontinentima. U Srbiji žive dve vrste, veliki i mali vranac. One koje su svoj dom pronašle na Savi u Beogradu, pretežno su crne boje i imaju braon tonove na vratu i glavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a