BULEVAR SVETLI, ALI MRAK NA ULAZU: Kretanje nezavršenom saobraćajnicom patrijarha Pavla na delu Topčidera rizično noću i kad pada kiša

Š. M.

24. 12. 2022. u 08:11

IAKO je pre dva dana Bulevar patrijarha Pavla, na delu od raskrsnice sa Topčiderskom i Pionirskom ulicom do Pere Velimirovića, ponovo osvetljen, na ulazu u ovu saobraćajnicu, ali i 400 metara posle nje (skretanje za Varešku) i dalje je mrkli mrak, što stvara velike probleme vozačima na ovom putnom pravcu.

БУЛЕВАР СВЕТЛИ, АЛИ МРАК НА УЛАЗУ: Кретање незавршеном саобраћајницом патријарха Павла на делу Топчидера ризично ноћу и кад пада киша

Foto M. Popović

 Iako su radovi u toku, iz JKP "Javno osvetljenje" istakli su za naš list da je investitor, u ovom slučaju Gradska direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, dužan da u svakom trenutku obezbedi snabdevanje električnom energijom.

Izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice, započeto je marta 2018. godine. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. Radovi na drugoj etapi rakovičkog bulevara dugog 1,8 kilometara počeli su još u septembru 2019. godine, a rokovi za završetak ovog projekta prolongirani su nekoliko puta. Do danas je u saobraćaj pušten samo deo tog puta.

Bez obzira na ugovornu obavezu, na ovom delu puta svetiljke, iako uredno postavljene, više nisu radile nego što jesu. A, nedostaju posebno kad je loše vreme i kad su obilne padavine.

Veći problemi sa osvetljenjem počeli su u februaru prošle godine i to na delu od Topčiderskog parka do Pere Velimirovića. Tada je, u okviru rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla, izvođač radova uklonio javnu rasvetu zbog čega je ulica nekoliko dana bila u potpunom mraku. Svetleli su samo okolni objekti, ali to nije bilo dovoljno. Slično je bilo i do pre dva dana.

Foto M. Popović

- Svakog dana ovuda prolazim kada se vraćam s posla i zaista je nebezbedno voziti tim potezom uveče jer je vidljivost slaba - kaže nam sugrađanin J. J. iz Rakovice. - Javna rasveta je ponovo uključena pre dva dana, ali sam ulaz u Bulevar, gde se nalazi opasna krivina, u mrklom je mraku. Posebno je nebezbedno kad pada kiša ili kada je magla. Zimski je period, tu se stvara i veća količina vode, a takvih dana će biti sve više, ne vidi se prst pred okom.

Takođe, posle glavne raskrsnice kod Pere Velimirovića, narednih oko 800 metara rasveta ne radi. Zaista treba reagovati pre nego dođe do neke tragedije.

Kako su za naš list rekli iz JKP "Javno osvetljenje", investitor projekta, odnosno Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju dužna je da obezbedi rasvetu.

- Oni trenutno izvode radove na potezu od Ulice Pere Velimirovića do raskrsnice sa Topčiderskom i Pionirskom ulicom, a sledeća faza je nastavak iste deonice sve do Hipodroma - kažu u ovom preduzeću.

- Nezavisno od toga da li su radove završili, Direkcija je dužna da se pridržava izdatih uslova JKP "Javno osvetljenje". Za sve vreme radova, kao i nakon završetka, mora se voditi računa da svaki deo postojećih saobraćajnica (koje se nalaze u neposrednoj blizini zone planiranih radova) mora u svakom trenutku biti adekvatno osvetljen. O navedenom ih je JKP "Javno osvetljenje" obaveštavalo više puta tokom prethodnih godina, a prvi put 2019. Po završetku radova na rekonstukciji, i okončanja postupka primopredaje, "Javno osvetljenje" će preuzeti obavezu održavanja.

RADOVI UNEDOGLED

REKONSTRUKCIJA Bulevara patrijarha Pavla otegla se unedogled, a još uvek nema tačnih naznaka kada bi drugi deo kompletno mogao da bude pušten za saobraćaj. Ostalo je da se ugrade tramvajske šine, ali već nekoliko meseci na gradilištu nema radnika niti mašina.

Takođe, majstori čiste deo od Topčidera do Mosta na Adi, koji bi trebalo da bude gotov tokom naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)