HILJADARKA ZA PLJESKAVICU I KOLAČ S NOGU: "Paprene" cene hrane i pića u drvenim kućicama duž Knez Mihailove ulice

S. Vidačković

23. 12. 2022. u 09:42

PRAZNIČNA atmosfera uveliko se oseća na ulicama Beograda, centar grada je okićen, na Trgu republike sijaju velika jelka i kućice dekorisane u novogodišnjem stilu u kojima svi žele da se fotografišu.

ХИЉАДАРКА ЗА ПЉЕСКАВИЦУ И КОЛАЧ С НОГУ: Папрене цене хране и пића у дрвеним кућицама дуж Кнез Михаилове улице

Lokali u srcu prestonice Foto Novosti

I mladi i stari i stranci. A kada na kraju Knez Mihailove ulice šetači ogladne od praznične šetnje i požele da u drvenim kućicama kupe nešto da pojedu i popiju "s nogu", neka pripreme nekoliko "crvenih" u novčaniku. Za pljeskavicu i odžak kolač, koji će da jedu na hladnoći, platiće okruglo hiljadu dinara. Četovoročlana porodica bi za "klopu" na hladnoći platila četiri "crvene", i to bez ikakvog pića!

Na paprenom cenovniku jednog od "lokala" koji se nalazi ispred tržnog centra na samom kraju Knez Mihailove, "obična" pljeskavica košta 400, a punjena 500 dinara, domaća kobasica 550, pet ćevapa u lepinji 500, pileće belo meso i batak su 550, kao i bela vešalica. Najskuplja je dimljena vešalica - čak 700 dinara.

Odžak kolač je pre dve zime koštao 250 dinara, a sada je duplo skuplji. Bez preliva je 400 dinara, a sa spoljnom glazurom 500. Najjeftinije palačinke su 350 dinara, a u zavisnosti od toga da li su sa slanim ili slatkim punjenjem, raste i cena. Kafa "za poneti" je 200 dinara, topla čokolada 250. Za čašu kuvanog vina treba izdvojiti od 250 do 330 dinara.

Stranci su ovde češće mušterije nego domaći gosti. Beograđani zastanu, pogledaju cene i nastave dalje. Kažu nam da je to preveliki trošak, čak i za jednog čoveka.

- Za taj novac možemo da sednemo u neki restoran da jedemo, ili da naručimo dostavu i ručamo kod kuće, ne napolju u decembru - pričaju nam sugrađani koje smo juče zatekli u ovom delu Knez Mihailove. - Pritom, nije higijenski da prilozi stoje na pultu kućice, pored kojih prolaze stotine ljudi svakog dana i neko, iz nevaspitanja i hira, može da ubaci svašta među to povrće i soseve. Sve je veoma skupo, kafa košta kao bilo gde drugde, pa je logičnije da ćemo sesti u neki kafić, gde je toplo i prijatno, nego da se napolju smrzavamo.

U ostalim kućicama koje su postavljene duž celog Kneza nalaze se i suveniri, francuski sirevi, vina, melemi, rukotvorine poput kapa i šalova, najraznovrsniji slatkiši, šećerne vune, krofne, popularni bubble tea...

KA TERAZIJAMA JEFTINIJE

KADA se krene ka Terazijama, i cene su nešto niže, te je moguće zasladiti se i za manje od 400 dinara. U novogodišnjim barakama kod fontane, domaća kafa košta 120 dinara, a slatke palačinke 250. Kuvano vino "drži cenu" duž najpopularnije beogradske ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)