UREĐENJE GLAVNE NA PROLEĆE: Preko zamenjenih instalacija nov asfalt, a trotoari i ivičnjaci biće prekriveni kamenom

S. Vidačković

27. 11. 2022. u 11:33

REKONSTRUKCIJA Glavne ulice u Zemunu počeće na proleće 2023. i trajaće nešto manje od godinu dana.

УРЕЂЕЊЕ ГЛАВНЕ НА ПРОЛЕЋЕ: Преко замењених инсталација нов асфалт, а тротоари и ивичњаци биће прекривени каменом

Foto N. Fifić

Kako su "Novosti" u februaru pisale, rekonstrukcijom koju finansira Sekretarijat za investicije biće obuhvaćen ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića.

Veliki talas investicija u putnu infrastrukturu od jeseni ove godine preliće se i na sledeću građevinsku sezonu, pa će tako za sređivanje na red doći Glavna ulica u Zemunu. Saobraćajnica kroz koju prolaze gotovo sve gradske linije koje gravitiraju ka tom delu grada, ali i autobusi koji idu ka Novom Sadu, kompletno će se rekonstruisati, što znaći da će biti zamenjene sve instalacije, kao i kišna kanalizacija i vodovodne cevi. Tako se Zemunci, ali i svi oni koji budu prolazili kroz centar ove opštine, moraju naoružati strpljenjem od proleća naredne godine. Kako su za naš list ranije rekli u Sekretarijatu za investicije, radovi bi prema prethodnim najavama trebalo da traju 240 dana.

- Rekonstrukcijom su obuhvaćene ulice Avijatičarski trg i Glavna, odnosno ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića - kažu. - Saobraćajnice se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine "Staro gradsko jezgro Zemuna" i oivičene su sa obe strane zgradama od velikog značaja. Uređenje je predviđeno u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara. Kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci od kamena, sa urađenim pločama za slepe i slabovide.

U opštini Zemun trenutno se radi veliki broj saobraćajnica koje gravitiraju ka Glavnoj ulici, a u kojima se menja i dotrajala kanalizaciona mreža. Takođe, u prethodnom periodu sređen je i Kej, odnosno potez od ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde.

Foto N. Fifić

- Projektom je takođe planirana korekcija radijusa zaobljenja na pojedinim reskrsnicama, što će uz proširenje postojećih traka i trotoara obezbediti veću i funkcionalniju prohodnost vozila javnog prevoza. Biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom, kako bi se u ovoj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja sa Gospodskom.

Tokom predstojeće obimne rekonstrukcije biće uređene i kišna kanalizacija i vodovodna mreža, zamenjena stara rasveta novim LED svetiljkama, ali i urađena delimična rekonstrukcija kanalizacije. Biće postavljena nova svetlosna i vertikalna signalizacija, kao i zaštita postojeće toplovodne mreže.

Foto Beoinfo

KEJ OSLOBOĐENjA KAO NOV

RADOVI na rekonstrukciji Keja oslobođenja počeli su 18. oktobra 2021. godine, a završeni su oktobra 2022, kada je i pušten saobraćaj. Ovaj deo pripada starom jezgru Zemuna i obuhvata potez od Ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde, u dužini od nepunih 1.069 metara. Prilikom uređenja primenjena je sitna kamena kocka, kao i asfalt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu