PEŠAČKA PASARELA POVEZALA JE DEO ADE: Radnici privode kraju radove na frekventnoj deonici Obrenovačkog puta

Š. M.

25. 10. 2022. u 08:21

IZGRADNjA pešačke pasarele na Obrenovačkom putu napreduje dobrom dinamikom, a majstori su premostili levu stranu kolovoza i postavili čeličnu konstrukciju.

ПЕШАЧКА ПАСАРЕЛА ПОВЕЗАЛА ЈЕ ДЕО АДЕ: Радници приводе крају радове на фреквентној деоници Обреновачког пута

Čelična konstrukcija će uskoro biti u upotrebi, Foto privatna arhiva

Budući prelaz biće dugačak 40 metara i širok četiri metra, a investicija je vredna 50 miliona dinara.

Reporteri "Novosti" posetili su ovo gradilište kod "Tempa" na Adi i uverili se da je dinamika radova znatno ubrzana. Radnici se nalaze sa obe strane prometne saobraćajnice, a prva polovina budućeg čeličnog prelaza već je postavljena. Majstori vare novu konstrukciju, kako bi u potpunosti bila bezbedna za prolaz pešaka. Za saobraćaj je zatvorena treća traka u oba smera, pa se u špicevima stvaraju veće gužve. Rok za završetak pasarele je kraj oktobra, ali će verovatno malo biti probijen, jer je i sama izgradnja kasnila mesec dana.

Foto privatna arhiva

Buduća pasarela biće dugačka tačno 40 metara, visoka pet, široka četiri metra, a širina stepeništa je 1,6 metara. Ona će biti potpuno natkrivena, kako bi pešacima pružila kompletnu zaštitu od vremenskih nepogoda. Iako na ovom delu Obrenovačkog puta kod "Tempa" na razdelnom ostrvu već godinama postoji zaštitna ograda, to nije sprečavalo mnogobrojne građane da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze izuzetno prometnu ulicu. Najviše zbog te činjenice izgradnja pasarele bila je jedino razumno rešenje, pa se brzo pristupilo i prikupljanju potrebne dokumentacije. Takođe, pešački prelaz nalazi se na svega 200 metara od megamarketa, ali se građani nisu obazirali ni na tu činjenicu.

Stepenice će se nalaziti na trotoarima s obe strane prelaza, a postoji mogućnost i za ugradnju liftova kako bi pasarela bila pristupačnija osobama s invaliditetom. Za potrebe Direncije za građevinsko zemljište i izgradnju glavni izvođač radova na ovom projektu je "RAS Inženjering". Planom detaljne regulacije Ade Ciganlije predviđena je izgradnja ove premosnice, a ostavljena je mogućnost za još jednu preko Savske magistrale, čiji položaj trenutno nije definisan.

POTPISIVANjE PETICIJE NA ČUKARICI

ŽITELjI ovog dela prestonice još 2012. godine potpisali su peticiju da se podigne pešačka pasarela. Tender za njenu izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije bio je raspisan u septembru 2019.

Tada je urađena procena po kojoj će izgradnja ovog nadvožnjaka Grad koštati oko 33 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!