GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Početak grejne sezone odložen da bi cena što duže ostala kao prošle godine

Novosti online

17. 10. 2022. u 14:01

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić objasnio je danas da razlog za odlaganje početka grejne sezone nije u tome da bi se taj novac utrošio na putovanja, reprezentaciju ili na bilo kakvu korist Uprave grada Beograda.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ: Почетак грејне сезоне одложен да би цена што дуже остала као прошле године

FOTO: Novosti

Razlog je u tome da cena grejanja prema građanima ostane što duže nepromenjena, naveo je Šapić.

– Dve trećine gasa plaća se po povlašćenoj ceni zahvaljujući dogovoru između Srbije i Ruske Federacije, naročito zahvaljujući dogovoru od kraja prošle godine kada je predsednik Srbije bio u poseti predsedniku Ruske Federacije. Dakle, svega jednu trećinu gasa plaćamo po tržišnoj ceni. Pored toga, u toku leta, zahvaljujući dobroj i kvalitetnoj odluci političkog vrha, značajno smo napunili gasne kapacitete, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. Razlog za to jeste da pokušamo da građani što duže plaćaju trenutnu cenu grejanja, koja je identična kao i prošle godine, iako se svet izmenio u roku od godinu dana, a cena energenata je znatno skočila u celom svetu - rekao je Šapić.

On je poručio "da pokušavamo da tu cenu zadržimo što duže, pa koristimo toplo vreme koje trenutno imamo."

- Tako pomeramo rok eventualnog nedostatka gasa po beneficiranoj i povoljnoj ceni, te ako tokom grejne sezone i dođe do toga, da cena grejanja za građane ostane što duže ista, odnosno kao i prošle godine. Da ne govorim o tome ako ne daj Bože dođe do prekida dotoka gasa, preko Turskog toka, da bi onda jedino što imamo bilo to što smo skladištili i što sa ovim odlaganjem i korišćenjem povoljnih vremenskih prilika pokušavamo da sačuvamo – istakao je Šapić.

On se osvrnuo na zahteve o kojima se ovih dana pisalo u medijima, kako bi računi za grejanje trebalo da budu niži, navodeći da nije rešenje da se sad računi umanje za par procenata, da bi kada cena gasa postane tržišna, oni mogli da skoče i po nekoliko puta više. Pojedine lokalne samouprave su to učinile, ali to nije dobro, jer time otvaraju Pandorinu kutiju, a to je skok cene grejanja koji bi plaćali građani, u skladu sa realnim okolnostima i cenama koje diktira svetska tržišna cena gasa.

FOTO: Novosti

 

– Sve što se radi proteklih meseci ima za cilj da građani što manje u kućnom budžetu osete velike turbulencije na svetskom tržištu energenata, kao što nisu recimo ni osetili da „Beogradske elektrane” plaćaju gas za dvanaest odsto više već duže vreme, a građani nisu dobili veće račune – naveo je Šapić.

Gradonačelnik je pojasnio i to da građani ne plaćaju centralno grejanje dvanaest već šest meseci, te da se ono samo naplaćuje tokom čitave godine da bi im se rasteretio kućni budžet. To grad čini za svoje sugrađane, kazao je Šapić.

– Odluka za odlaganjem grejne sezone zbog lepog vremena nije doneta iz hira niti na bilo čiju štetu. Na sve moguće načine pokušavamo da se dovijamo i da haos koji vlada u čitavom svetu i na svetskom tržištu energenata građani što manje osete na svojoj koži – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je na kraju ocenio da je ovakvo ponašanje i poslovanje domaćinsko i zdravorazumsko, te da je ono takvo na nivou čitave države. 

– Svet je danas potpuno izvrnut naopačke. Iz ratnog područja iseljeno je nekoliko miliona izbeglica, na desetine hiljada stradalih, razrušenih gradova, uništenih gasnih tokova, elektrana, uništenih života. Građani Srbije, a onda i Beograda, zahvaljujući odgovornoj nacionalnoj i lokalnoj politici, osećaju na najmanji mogući način, pa tako i cenu grejanja, za razliku od skoro cele Evrope, plaćaju isto kao i prošle godine – zaključio je Aleksandar Šapić.

BONUS VIDEO - Šapić predstavio tim koji će rukovoditi Beogradom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)