OČISTILI PODZEMNI PROLAZ KOD "VUKA": Posle pisanja "Novosti", Šapić poslao ekipu "Gradske čistoće" da urede pothodnik

S.Vidačković

30. 09. 2022. u 23:10

PODZEMNI prolaz kod Vukovog spomenika, koji je već godinama u katastrofalnom stanju, zatrpan smećem i iz kojeg se širi nesnosni smrad, sada je očišćen. Posle pitanja koje su "Novosti" u sredu na sednici Skupštine grada uputile gradonačelniku Aleksandru Šapiću, kako bi mu ukazali na problem koji je godinama bez rešenja i ni u čijoj nadležnosti, prvi čovek prestonice poslao je ekipu "Gradske čistoće" da srede ovo ruglo koje više služi kao javni toalet nego kao prečica.

ОЧИСТИЛИ ПОДЗЕМНИ  ПРОЛАЗ КОД ВУКА: После писања Новости, Шапић послао екипу Градске чистоће да уреде потходник

Foto: Gradska čistoća

Pitanje je koliko će se dugo zadržati uredan izgled ovog pothodnika, kog ljudi izbegavaju kako ne bi zaobilazili gomile đubreta i udisali neprijatni miris. Ovde spavaju beskućnici, koriste pothodnik kao toalet, a najhrabriji prolaznici se guše u smradu, ako uopšte odluče da idu ovuda. Više je onih koji izbegavaju tu prečicu i gore, na pešačkom, čekaju da "preseku" Ruzveltovu.

Iz Starog dvora su nam obećali da će pokušati da nađu način kako bi se ovaj prolaz redovno održavao.

- Po nalogu gradonačelnika, ekipe JKP "Gradska čistoća" izašli su na teren, očistile i sredile prolaz kod Vukovog spomenika iako on nije u nadležnosti Grada, nego preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije". Grad će, u saradnji sa nadležnim preduzećem pokušati da nađe način da se reši problem održavanja ovog podzemnog prolaza.

Nerešeni imovinsko-pravni odnosi godinama su opravdanje nadležnima da ovaj prolaz, pa i sam plato oko Vukovog spomenika bude zapušten. Za uređenje ovog dela koji se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove, gde dnevno prođe nekoliko hiljada ljudi, pre nekoliko godina urađena je tehnička dokumentacija i idejno rešenje. Ali, majstori nikad nisu došli da poprave polomljene kocke, očiste grafite i nalepnice sa nadstrešnica na podzemnim prolazima, jer izvođač radova nikad nije izabran. Obnova je obećavana svaki put kada bi građani i mediji podsetili nadležne na ovaj problem, ali konkretnih poteza nije bilo.

I sam monument reformatora srpskog jezika je u veoma lošem stanju, a njegova rekonstrukcija trebalo je da počne ove godine. Na bronzani kip nataložile su se naslage prljavštine i čađi, ne samo zbog neodržavanja nego i zbog frekventne lokacije gde dnevno prođe nekoliko hiljada automobila, kombija, autobusa...

SREĐENO SAMO ISPOD TERAZIJA

OTKAD je početkom juna, tri meseca posle početka radova, uređen deo podzemnog prolaza između Terazija i hotela "Bakan" neimari nisu zasukali rukave ni u jednom drugom pothodniku u srcu grada!

Iako su krajem januara gradski oci obećavali da će svi prolazi konačno biti sređeni, a letos i da posle ovog na red dolaze prolazi u Nušićevoj, zatim kod Palate "Albanija" i Igumanove palate, podzemne prečice i dalje izgledaju oronulo. Iz JP "Putevi Beograda", međutim, najavljuju da je u planu da uskoro dana počne rekonstrukcija prolaza u Nušićevoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)