"KLINIKA" NA PROMENADI: Merenje pritsika i šećera na populranom šetalištu

B.B.

28. 09. 2022. u 16:06

NA šetalištu Sava promenade, sutra će biti organizovana manifestacija "Svim srcem za sva srca", na kojoj će građani imati priliku da provere vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i dobiju savete kako da unaprede zdravlje srca i krvnih sudova.

КЛИНИКА НА ПРОМЕНАДИ: Мерење притсика и шећера на популраном шеталишту

Foto: Piksabej

Lekari različitih specijalnosti građanima će, povodom Svetskog dana srca, davati preporuke i informacije kako da izbegnu ili smanje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i prepoznaju simptome srčanog i moždanog udara.

Od 80 do 85 odsto prevremene srčane smrtnosti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spreči merama primarne prevencije.

Glavni cilj ovogodišnje svojevrsne "Klinike na otvorenom" je promocija svih oblika fizičke aktivnosti, jer je fizička neaktivnost jedan od vodećih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Promene u životnom stilu koje se odnose na redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i pravilnu ishranu, mogu da pomognu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ističe se u saopštenju.

Manifestaciju "Svim srcem za sva srca" organizuju Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Udruženje kardiologa Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR: Od 6. decembra dolazi do potpunog preokreta