U KASI VIŠE NEGO ŠTO JE PLANIRANO: Nikola Nikodijević o finansijama grada i predviđenim ulaganjima

S. V.

25. 09. 2022. u 07:26

FINANSIJE Beograda su stabilne i prema rebalansu ukupan budžet je 173,4 milijarde dinara, što je za 4,5 odsto više u odnosu na planirano.

У КАСИ ВИШЕ НЕГО ШТО ЈЕ ПЛАНИРАНО: Никола Никодијевић о финансијама града и предвиђеним улагањима

Foto Arhiva Novosti

To je juče rekao predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević, govoreći o temama koje će biti na dnevnom redu sednice u sredu.

On je podsetio da će odbornici raspravljati o osnivanju novih gradskih preduzeća, imenovanju ulica, ali da je najvažnija tačka rebalans budžeta prema kojem u gradskoj kasi ima više u odnosu na ono što je planirano.

- Osim povećanja prihoda, rebalans podrazumeva i izmenu stavki o trošenju novca građana Beograda, s obzirom na to da sada postoje drugačiji prioriteti nego što je to bilo na početku godine - objašnjava Nikodijević.

- Svi smo svesni da se čitav svet, pa i mi, suočavamo sa krizom pre svega energetskom koja se preliva i na sve druga oblasti. Zato smo i ovaj budžet koncipirali tako da građani što manje ili uopšte ne osete ono što se trenutno dešava na svetskom tržištu energenata, odnosno hrane.

Nikodijević ističe da je najvažnije da se obezbedi dovoljno energenata i da se to ne odnosi samo na energente "Beogradskih elektrana", već pre svega one za grejanje obdaništa i škola, te za nesmetano funkcionisanje javnih komunalnih sistema.

- Prema rebalansu budžeta, više novca je odvojeno i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, ali i za dečju zaštitu i obrazovanje. Nastavljamo da subvencionišemo boravak dece u privatnim vrtićima, tu se ništa neće menjati. Više od 80.000 mališana u Beogradu ide u obdanište.

Nikola Nikodijević, Foto Tanjug

Takođe, značajno je i osnivanje novog preduzeća koje će se baviti naplatom karata u gradskom prevozu, što je do sada radila turska kompanija "Kentkart".

- Ubuduće će to raditi naše gradsko preduzeće. Moramo da se trudimo da, pored toga što podižemo kvalitet gradskog prevoza, podignemo i naplatu - zaključio je Nikodijević.

BOGAT DNEVNI RED

PRESTONIČKI odbornici će u sredu glasati i za još jedno gradsko preduzeće "Beogradski parkovi" koje će upravljati zelenim oazama na teritoriji 10 gradskih opština. Većaće se i o promeni imena ulice na Novom Beogradu, izmeni Plana o postavljanju plutajućih objekata na Savi i Dunavu, ali i o propisima koji će preciznije odrediti delatnost komunalne milicije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)