SRBIJA POBEĐUJE U SVEMU: Beograd kandidat za "Ekspo 2027" - Uspešno smo organizovali sve manifestacije (FOTO)

Novosti online

15. 09. 2022. u 17:55

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić obratili su se danas javnosti na konferenciji za novinare povodom kandidature Grada Beograda za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“.

СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ У СВЕМУ: Београд кандидат за Експо 2027 - Успешно смо организовали све манифестације (ФОТО)

Foto: Novosti

Predlog Republike Srbije je da se Specijalizovana izložba „BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027“ sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“/“Play for Humanity – Sport and Music for All” održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

- Meni je veliko zadovoljstvo što smo sada ovde, s obzirom da se Beograd kandidovao da bude domaćin Ekspo2027. Malopre ste i čuli, mi smo u konkurenciji od pet gradova i ovo smo iskoristili da dokazemo da smo spoobni da budemo domaćin jednog ovakvog događaja. Uspeli smo uprkos Kovidu 19 i energetskoj krizi da pomognemo našu privredu sa 8,8 milijardi evra. Ukazao sam našim gostima na to da smo imali najnižu stopu nezaposlenosti u našoj istoji. Uprkos krizi u svetu Srbija je zadržala mir i stabilnost i zato smatramo da bi Ekspo bio sjajna prilika za region i za Beograd i da nam to bude dodatni podsticaj da budemo još bolji. Poslednji Ekspo u ovom regionu bio je održan 1991. u Bugarskoj. Zato je krajnje vreme da Ekspo ponovo dođe u ovaj deo Evrope. Hoćemo i druge zemlje da uključimo u ovo, zato je Ekspo ogromna čast i za sve zemlje u regionu. Naime, želimo da ceo region pokaže da zajedno možemo da budemo jači. Ako dobijemo domaćinstvo očekujemo 1,1 milijardu prihoda, takođe očekujemo preko 100 zemalja koje bi učestvovale u ovom događaju. Beograd i Srbiju imaju niz aduta koje koriste da dobiju ovo važnu manifestaciju, ja sam to prezentovao celokupnoj delegaciji. Srbija je u poslednjim godinama uspešno organizovala sve moguće manifestacije, kao sto su SP u rvanju, kao što je Samit pokreta nesvrstanih. Ono što delegaciju čeka je izveštaj koji će oni napraviti, a sledeće godine očekujemo glasanje. Ako uspemo, ovo će biti sjajna vest za Beograd, Srbiju i ceo region. Još jednom veliko hvala delegaciji iz Pariza, siguran sam da će odluka koju donesu biti pravedna - kazao je Siniša Mali.

Ministarka Tatjana Matić ističe da smatra da smo favorit za izložbu Ekspo 2027.

-Kolega Mali je rekao sve što je od suštinskog značaja u vezi sa našom kandidaturom. Ja bih samo dodala u vezi turizma, da je grad Beograd uspeo da zabeleži rekordne rezultate uprkos krizi, već sada imamo rast deviznog priliva. Za Beograd je karakteristično što je zabeležio rast stranih turista od preko 104 odsto. Procena da će tokom Ekspa doći oko 2,6m turista je veoma realna i moramo izgraditi još smeštajnih kapaciteta. Beograd definitivno postaje regionalni centar, našu regionalnu ponudu možemo da plasiramo na neka daleka tržišta. U narednom periodu imaćemo veliku šansu između uspostavljanja direktnih letova između Srbije i Kine. Tu su naravno i direktni letovi Beograd - SAD. Iz Beograda imate direktnu konekciju sa svim glavnim gradovima u EU i sve to je veoma značajno za organizaciju jednog ovakvog događaja. Činjenica je da smo turistički i ekonomski lider, činjenica je da su naše finansije stabline, upravo zahvaljujući ministru koji sedi pored mene. Proteklih godina smo kao država uz veliku podršku predsednika republike ulagali u infrastrukturne projekte koje su od velike važnosti za razvoj turzima, a tako će biti i u budućnosti. To su stvari koje daju prednost našoj kandidaturi u borbi za Ekspo 2027. Ja se još jednom zahvaljujem svima, posebno članovima biroa i nadam se da ćemo se družiti 2027. U Beogradu - kazala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: Novosti

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alan Berže ističe da je video "divlju odlučnost članova vlade da organizuju ovaj događaj".

- Imamo pet kandidata gradova iz zemalja koje su podnele prijavu. Tajland, Argentina, Srbija, Španija i SAD. Naša provera je slanje misije, zato sam ja sada u Beogradu kao predsednik biroa. Ove naše misije imaju za cilj da se izradi jedan izveštaj, ali taj izveštaj nije presuda, već se radi o tome da se oceni održivost projekta, da se proveri da su svi preduslovi za održavanje Ekspo ispunjeni. I pre glasanja u našoj skupštini delegati treba da glasaju na osnovu dosijea, jer ima mnogo zahteva za održavanje Ekspoa. Generala skupština će imati tajno glasanje na proleće 2023. godine i od pet kandidata odabraće domaćina. Međunarodni Ekspo biro ima 170 glasova i svi oni će glasati. Mi smo ovde od ponedeljka i otkrivamo vinogradske, gastronomske vrline Srbije, ali naravno glavni zadatak nam je da vidimo da li su uslovi za Ekspo zadovoljavajući. Imali smo čast da se vidimo i sa premijerkom Srbije, i videli smo veliku volju i odlučnost, rekao bih divlju odlučnost članova vlade da organizuju ovaj događaj. Mogu da kažem da smo jako dobar posao uradili, imali smo konstruktivne razgovore, nije bilo tabu tema, sve je bilo direktno. Sve je štiklirano što treba da bude, otkrili smo izvanrednu volju i sreli smo se da predstavnicima svih stranaka iz srpskog parlamenta i ustanovili smo da postoji jednoglasnost na političkoj sceni Srbije i zbilja se oseća da je timski duh za sveopšti interes zemlje. Srbija je izuzetan kandidat - izjavio je Berže.

Foto: Novosti

Srbija pobeđuje u svemu poslednjih godina, izjavio je ministar Mali.

- Do sada smo pobeđivali u sportu, sad pobeđujemo i u ekonomiji. To je moja poruka organizatorima - rekao je ministar.

Na pitanje "Novosti", kako bi Predsednik Izvršnog komiteta BIE ocenio mogućnosti Beograda za organizaciju ovog velikog događaja, Berže ističe da Srbija nije početnik u organizaciji događaja.

- Ovde su održavana svetska prvenstva. Ekspo naravno jeste izazov, neki drugačiji izazov, ali Srbija ima želju i mogućnosti da organizuje jedan ovakav događaj, to je više puta pokazala do sada - konstatovao je Berže.

Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences ističe da je Expo 2027 izuzetno važan za ceo Balkan.

- Prvi put bi specijalizovana Expo izložba bila u Beogradu, kada je reč o ovom regionu. Otkrili smo da ovaj projekat dalje podstiče razvoj Beograda, i savršeno bi se uklopio u ono što grad i država žele da podstignu u narednim decenijama - navodi Kerkences.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe predali su država Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland), Malaga (Španija)i  San Karlos de Bariloš (Argentina).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a