NE OSTAVLJAJTE KESE SMEĆA ISPRED STANA: Neretko, nesavesni stanari bacaju otpatke i kroz prozore

A. Vojinović

09. 09. 2022. u 11:00

POŠTOVANE komšije, najljubaznije vas molimo da kućno smeće ne ostavljate ili zadržavate u hodnicima zgrade, a ako se đubre prospe u zajedničkim delovima, pokupite ga za sobom!

НЕ ОСТАВЉАЈТЕ КЕСЕ СМЕЋА ИСПРЕД СТАНА: Неретко, несавесни станари бацају отпатке и кроз прозоре

Foto Privatna arhiva

Vrlo je važno da higijena zgrade bude na visokom nivou, te molimo sve komšije da se pridržavaju gore navedenog i da svojim ponašanjem budu primer ostalima. ..

Ova poruka dočekala je stanare jedne višespratnice u Beogradu, zbog koje su neki na putu do posla ili prodavnice - pocrveneli.

Navedeni slučaj samo je jedan od primera kršenja kućnog reda u prestoničkim zgradama. Iako prema propisima, ali i odnosu prema zajednici, ne bi smeli da ostavljaju pune kese sa smećem ispred vrata satima, mnogi to ipak čine, zbog čega se neprijatni mirisi šire po hodnicima i ulaze u stanove. Nije redak slučaj i da nesavesne komšije od zajedničkog dvorišta prave male deponije jer đubre bacaju kroz prozore!

- U stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Beograda zabranjeno je kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti bilo kakve predmete, posteljinu, stolnjake, krpe i slične predmete - navodi se u Odluci o opštim pravilima kućnog reda.

Sa nesavesnim komšijama koji pune kese ostavljaju po ćoškovima i ispred vrata, i to nekad i satima, borili su se i stanari najduže višespratnice u Beogradu - čuvene Lamele u Bloku 21.

- Imali smo mnogo takvih slučajeva kada izbace kesu ispred i "zaborave" je na par sati, pa nam u zgradi smrdi po ceo dan - kaže za "Novosti" upravnik Zoran Đukić. - Takve slučajeve uvek smo rešavali dijalogom, i kada upozorimo komšije da to više ne rade, oni primedbu uvaže. Međutim, ima i nesavesnih koji i pored naših upozorenja nastave po starom. Pojedine stanare takvo ponašanje naročio iritira, pa kada krenu da iznesu svoje smeće do kontejnara usput ponesu i komšijinu kesu.

I u novobeogradskom devetokrakom objektu ima stanara koji otpatke bacaju kroz prozor.

- Dugo imamo problema sa jednim komšijom pušačem koji baca pikavce kroz prozor - priča Đukić. - Nije nijednom hteo da nas posluša da to ne radi, pa smo jedan dan sakupili sve pikavce u kesu i pokazali mu, pa je tek tada smanjio.

 

KAZNE OD 5.000 DO 50.000 DINARA

AKO komunalni milicioner tokom kontrole zatekne stanara koje se ne pridržava navedenih odredaba Odluke o opštim pravilima kućnog reda, sledi mu udarac po džepu u iznosu od 5.000 dinara. Preduzetniku će novčanik biti lakši za 25.000 dinara, a preduzeću za 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)