BEOGRAĐANI, OPREZ - SLEDE DRAKONSKE KAZNE: Gradske vlasti uhvatiće se u koštac sa problemom odlaganja šuta

A. VOJINOVIĆ

22. 08. 2022. u 16:00

SA teritorije glavnog grada ekipe "Gradske čistoće" lane su uklonile ukupno 7.482 kubika otpada!

БЕОГРАЂАНИ, ОПРЕЗ - СЛЕДЕ ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ: Градске власти ухватиће се у коштац са проблемом одлагања шута

Foto: N. Skenderija

Zbog divljih deponija koje decenijama opsedaju prestonicu, naročito njena područja na periferiji, ekipe gradskog preduzeća imale su pune ruke posla kako bi očistile nagomilane količine mešanog komunalnog i zelenog otpada, ali i građevinskog šuta.

Najviše đubreta bilo je na teritoriji najveće prestoničke opštine Palilula, čak 3.510 metara kubnih, dok je s druge strane najmanje smeća bilo u Rakovici - samo 40. Zbog bahatih koji šut odlažu gde stignu, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio je drakonske kazne u narednom periodu.

Ovi podaci predstavljeni su u Izveštaju o realizaciji lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda 2021-2030. za 2021. godinu, koji su odbornici Skupštine grada usvojili na poslednjoj sednici. O dugogodišnjem problemu divljih deponija sa kojim se prestonica suočava na zasedanju je govorio i gradonačelnik Aleksandar Šapić, koje je najavio oštre mere za sve koji građevinski šut odlažu gde stignu.

ENERGANA

KADA postrojenje u Vinči bude pušteno u rad prerađivaće se 43,6 tona komunalnog otpada po satu, odnosno 340.000 tona godišnje, podaci su koje su "Novosti" dobile od preduzeća "Beočista energija" u martu ove godine. Kako smo tada pisali, procenjuje se da će buduća energana na otpad snabdevati pet odsto Beograđana električnom energijom i deset odsto toplotnom energijom.

- Imamo ozbiljan problem sa istovarom građevinskog materijala u prestonici - rekao je Šapić. - Oni nađu nekog privatnika koji na svojoj parceli istovari otpad. A kada dođe komunalna inspekcija kaže im da je to njegov posed i da može da radi šta hoće. Takvih deponija u Beogradu ima mnogo jer neće da idu u Vinču gde imaju striktne uslove i moraju da odvajaju građevinski materijal. U šutu ne sme da bude neka plastična flaša jer ukoliko se nađe naplaćuju velike cene. Zato moramo da ih pritisnemo i hoćemo zajedno sa Vladom Srbije i da jedino mesto za istovar građevinskog materijala bude Vinča, kao i da kazne budu drakonske.

Gradski menadžer Miroslav Čučković naglasio je u obraćanju kolegama odbornicima da gradska vlast ulaže ogromna sredstva u zaštitu životne sredine, a da su u ekologiju u proteklom periodu uložene milijarde:

Foto: Novosti

- Komunalni i građevinski otpad mora da se odnosi na zakonom predviđena mesta. Stotine hiljada kubika koje treba da budu deponovane spremne su da budu reciklirane. U Vinči možemo da vidimo preradu građevinskog otpada koji daje kamen za izgradnju puteva. Nova deponija u Vinči koštala je više stotina miliona evra, a tamo će ogromne količine otpada biti pretvorene u toplotnu energiju.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je na sednici da su nastavljeni radovi na izgradnji postrojenja na deponiji u Vinči, kao i da je u cilju rešavanja problema sanacije divljih deponija, kao i prevencija u stvaranju novih tokom 2021. godine realizovan projekat "Mapiranje divljih deponija iz vazduha na teritoriji GO Palilula i GO Voždovac".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri