PETROVIĆ JE DECI NA PRVOM MESTU: Odeljenje "Čika Jova Zmaj" i "Neven" Biblioteke grada ima 6.000 članova

A. VOJINOVIĆ

08. 08. 2022. u 06:45

ČLANSKU kartu Odeljenja za decu "Čika Jova Zmaj" i "Neven" Biblioteke grada Beograda ima oko 6.000 mališana.

ПЕТРОВИЋ ЈЕ ДЕЦИ НА ПРВОМ МЕСТУ: Одељење Чика Јова Змај и Невен Библиотеке града има 6.000 чланова

Foto D. Dozet

Iako tokom godine najčešće pozajmljuju knjige koje imaju u školskoj lektiri, tokom leta kada su na raspustu, mnogi osnovci se zapute u najbližu riznicu pisane reči kako bi uzeli po koji naslov više za čitanje i uživanje na moru, planini, u selu kod rođaka...

Kako su za "Novosti" rekli u Biblioteci grada Beograda, učenici osnovnih škola osim lektire, rado čitaju knjige Uroša Petrovića: "Zagonetne priče", "Mračne tajne Ginkove ulice", "Martinina velika zagonetna avantura", "Aven i Jazopaz u zemlji Vauka", "Deca Bestragije", "Karavan Čudesa".

- Od ostalih autora tu su još i knjige Jasminke Petrović "Giga pravi more", "Leto kad sam naučila da letim", zatim Dejana Aleksića "Muzika traži uši", "Koga se tiče kako žive priče", "Januar u žirafi", "Čudesni podvizi Azbučka Prvog" i mnoge druge - kažu u BgB za naš list.

Prema rečima naših sagovornika, izbor literature kod mališana se nije mnogo promenio u odnosu na prethodnih nekoliko godina:

- Dobre knjige se uvek čitaju, za njih s protokom vremena ne jenjava interesovanje, a čitaju se i nove objavljene knjige savremenih autora. Sada se u odnosu na ranije, ukoliko je reč o savremenim piscima čitaju njihove nove knjige. Mališani ih obično uzmu pred odlazak na letovanje.

Kako su nam rekli u ovoj ustanovi, Bibilioteka grada Beograda broji oko 16.000 članova, dok njihove usluge trenutno najviše koriste zaposleni.

- Oni su podjednako koristili usluge biblioteke uprkos pandemiji virusa korona - kažu u BgB.

- Pre početka pandemije, među korisnicima koji su najviše pozajmljivali knjige bili su studenti i penzioneri. Na njih je ova situacija, iz različitih razloga, najviše uticala.

Međutim, već u prvoj polovini godine i tu vidimo lagani povratak u biblioteku navedenih grupa.

Kada je reč o polu, podaci pokazuju da člansku kartu gradske biblioteke ima više žena, rekli su nam nedavno u prestoničkoj riznici knjiga. Zbog toga su na listi najtraženijih naslova memoari i ljubavni romani, dok muškarci više biraju istorijske romane i trilere, dok mladi vole epsku fantastiku. Strani autori privlače najviše pažnje pa je tako među najčitanijima Fredrik Bakman, Elena Ferante, Rumena Bužarovska...

PROČITALA 201 KNjIGU

DESETOGODIŠNjA Emilija Spasenović, učenica četvrtog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" je, uz odličan uspeh u školi i obaveznu lektiru, prošle godine pročitala 201 knjigu. Biblioteka grada Beograda sredinom januara nagradila ju je priznanjem "Čitalac godine". Ova nagrada je dodeljena četvrti put, a namenjena je ljubiteljima knjige starosti do 14 godina, koji su pozajmili najveći broj knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024