OPŠTINA POPISUJE ŠTETU OD POPLAVA: Grad će, na osnovu izveštaja, pomoći domaćinstvima koja su pretrpela oštećenja tokom nevremena 5. jula

Š. M.

14. 07. 2022. u 08:12

OKO 500 zemunskih porodica, koje su podnele zahteve za popis štete u svojim domovima teško oštećenim prilikom snažnog nevremena koje je prestonicu pogodilo pre desetak dana, mogle bi uskoro da dočekaju pomoć Grada.

ОПШТИНА  ПОПИСУЈЕ  ШТЕТУ ОД  ПОПЛАВА: Град ће, на основу извештаја, помоћи домаћинствима која су претрпела оштећења током невремена 5. јула

Nameštaj i bela tehnika su neupotrebljivi, Foto D. Milovanović

Kako su iz gradske uprave istakli za "Novosti", čekaju se izveštaji opštine, čije će četiri ekipe krenuti s obilaskom zemunskoh domaćinstava u koje građani još ne mogu da se vrate.

U velikom broju stanova i kuća, posebno u zemunskoj ulici Kolonija B, šteta je ogromna, a građani su morali da bace veliki deo nameštaja. Gotovo svima su uništeni i podovi, a trenutno je nemoguće trajno živeti u njima.

- Grad će na osnovu izveštaja koje podnesu opštine, ažurno pregledati svaki zahtev koji su podneli građani, kako bi im se pomoglo u što kraćem roku i tamo gde ima osnova, sanirala šteta što pre - kažu za naš list u gradskoj upravi.

- Čekamo izveštaje od opštine, jer je to jedini način da se u zakonskom okviru obavi porocedura, jer vandrednog stanja nije bilo. Ta procedura svakako ne sprečava opštine da obilaze domaćinstva i građane i na terenu pogledaju stanje. Želja Grada je da se svi žitelji, koji su se iselili iz domova zbog posledica nevremena što pre vrate u svoje domove, i da se, u zakonskom roku, pomogne svima koji su pretrpeli štetu.

Foto D. Milovanović

Građani su opštini Zemun na nekoliko načina slali zahteve za popis štete, putem broja telefona, mejla, a neki su to uradili i na info-pultu u opštinskoj zgradi. Kako su nam rekli u ovoj lokalnom samoupravi, uskoro će početi sam obilazak svih domaćinstava koja su poslala upute.

- Ukupno je oko 500 domaćinstava prijavilo da u svojim domovima ima štete - rekao je za "Novosti" predsednik opštine Gavrilo Kovačević.

- Opština Zemun oformila je čak četiri ekipe i krenućemo u popis svih domaćinstava koja su oštećena u nevremenu. Najviše za našim dolaskom vape građani Romanijske i ulice Kolonija B, ali i delova naselja Zemun Polje i Altina. Mi kao tehnička služba treba da pribavimo informacije o svim oštećenjima i dokumentaciju predamo nadležnima, koji će onda proceniti vrednost štete.

Inače, lokalne samouprave nemaju novac iz svojih budžeta kojim bi pokrile troškove popravki stanova oštećenih u poplavama, već sredstva obezbeđuje Grad.

Foto D. Milovanović

PALILULA

POSLE ekstremnih padavina, koje su se u junu 2019. godine sručile na prestonicu i poplavile naselje na levoj obali Dunava, komisija opštine Palilula već sledećeg dana izašla je na teren i počela s popisom pričinjene štete. Najteže su bila pogođena naselja Borča, Kotež i Krnjača, a brojne porodice bile su evakuisane iz svojih domova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)