REKONSTRUKCIJA STANICE "VUKOV SPOMENIK": Biće uređene pokretne stepenice, osvetljenje, informacioni sistemi

Tanjug

08. 07. 2022. u 10:39

ŽELEZNIČKA stanica Vukov spomenik dobiće na jesen nove pokretne stepenice, najavio je danas Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАНИЦЕ ВУКОВ СПОМЕНИК: Биће уређене покретне степенице, осветљење, информациони системи

Foto: Milena Anđela

 Stanisavljević je rekao Tanjugu da će ove godine za stanicu Vukov spomenik biti izdvojeno tri miliona evra, kao i da će, pored stepenica, biti uređeno osvetljenje i informacioni sistemi u stanici kao što su table sa redom vožnje i slično.

On je rekao Tanjugu da će posle rekonstrukcije to biti najveća planirana investicija u ovoj godini u stanici "Vukov spomenik".

Kako je rekao, tender za nabavku novih pokretnih stepenica je već pokrenut i ako procedura bude išla redovnim tokom i bez zastoja, ugradnja novih stepenica počeće na jesen.

Železnička stanica Vukov spomenik 5. jula je bila privremeno zatvorena zbog kvara na pokretnim stepenicama.

Stanisavljević je objasnio da je zatvaranje stanice Vukov spomenik pre nekoliko dana bilo iz bezbednosnih razloga, ali da je kvar brzo i efikasno otklonjen.

- Pre par dana bili smo prinuđeni da zatvorimo stanicu zbog bezbednosti, došlo je do kvara na eskalatoru i morala je da se iz bezbednosnih razloga stanica zatvori nekih sedam sati i naše stručne službe su zaista brzo odreagovale i popravile, ali eto, eskalatori su svakako najveća investicija koja nas očekuje ove godine - rekao je Stanisavljević.

Stanisavljević je rekao da je osim ove stanice neophodno ulagati u sve segmente srpskih železnica, jer to nije učinjeno poslednjih 27 godina.

- Nije reč o ulepšavanju, ovi stubovi jesu oprani sada prvi put posle 27 godina, ali govorimo i o rekonstrukciji ove stanice. Tih 27 godina od kad je otvorena, nije bilo ozbiljnijih rekonstrukcija, rađena su samo tekuća održavanja. Nažalost, Vukov spomenik deli sudbinu čitavog saobraćajnog sistema Železnice Srbije - istakao je Stanisavljević.

Dodao je da se sa projektom celokupne modernizacije stanje ubrzano menja i podsetio da Srbija sada ima i brzu prugu od Beograda do Novog Sada.

On je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, stanica Vukov spomenik i posle 27 godina "zadržala svoj sjaj" i funkcionalnost i što svi koji prođu stanicu dele isti utisak.

Stanisavljević se osvrnuo na kritike koje su, kako kaže, neopravdane na račun drugih ulaza osim četiri rekonstruisana, jer kako navodi, ti ostali ulazi nisu u nadležnosti Infrastrukture železnica Srbije, već tržnih centara, i da zbog toga IŽS ne može da obavlja nikakve radove po pitanju uređenja tih ulaza.

- Nešto zbog čega nas putnici neopravdano kritikuju, jer Infrastruktura železnice Srbije je rekonstruisala i sredila sva četiri ulaza u samu železničku stanicu Vukov spomenik, a ulazi koji su nesređeni i za koje i mi i lokalna samouprava dobijamo kritike, nisu ulazi u nadležnosti železnice - objasnio je Stanisavljević.

On je dodao da je stanica Vukov spomenik juče proslavila svoj 27. rođendan i da je, kao i tada, najsavremenija stanica i danas zadržala posebno mesto, kao najbezbednija, i kako je rekao, jedna od najlepših stanica u Srbiji.

Stanisavljević je kazao da u stanici Vukov spomenik svih ovih godina 40 različitih podsistema kontroliše funkcionisanje saobraćaja i bezbednosti, od video-nadzora preko komandnog centra, protivpožarnog sistema, i da se, kako je istakao, u to ulaže i sve funkcioniše besprekorno.

BONUS VIDEO:

DOČEK ZA PREDSEDNIKA NA ODVRAĆENICI: Vučića pozdravio okupljeni narod

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama