ZMIJA IM DOPUZALA DO TERASE NA SPRATU: Građani zatekli neprijatan prizor u naselju Vojvoda Vlahović

A. V. V.

06. 07. 2022. u 11:31

ŽITELjE naselja Vojvoda Vlahović nedavno je iznenadio neobičan posetilac - zmija, i to na terasi jedne višespratnice!

ЗМИЈА ИМ  ДОПУЗАЛА  ДО ТЕРАСЕ НА СПРАТУ: Грађани затекли непријатан призор у насељу Војвода Влаховић

Foto Privatna arhiva

Građani iz ovog dela prestonice prethodnih dana kažu da su u više navrata viđali ove gmizavce, a da, otkad su jednog ugledali "na visini", prozore drže zatvorene, za svaki slučaj. Iako je strah kod ljudi uglavnom uvek prisutan kada se nađu "oči u oči" sa zmijom, stručnjaci naglašavaju da razloga za bojazan - nema.

Visoke temperature u glavnom gradu prethodnih desetak dana izmamile su i zmije na površinu. Tako su ih građani u prethodnom periodu viđali u svim delovima prestonice, na periferiji, ali i u samom srcu grada. I ne samo to, građani ističu da su neobične komšije sretali u različitim delovima dana, ujutru, po podne, ali i u večernjim satima.

- Što su temperature vazduha više, aktivnost zmija na površini je veća - objašnjavaju stručnjaci.

- One su gmizavci, pa njima naročito odgovara toplo vreme kada kreću u potragu za hranom na površini. U Beogradu oko zgrada i u dvorištima uglavnom se mogu sresti zmije koje nisu otrovnice.

U Srbiji postoje dve vrste otrovnica, a to su poskok i šarka. Ostale nisu otrovne. Međutim, kako svake sezone naglašavaju veterinari, kada građani pronađu zmiju, ne bi trebalo da je diraju, već da alarmiraju nadležne.

- Ako je vi ne dirate, ni zmija vas neće napasti - ističu stručnjaci.

- Zmije, generalno, retko napadaju ljude. Ali ukoliko do ujeda ipak dođe, savetujemo ljudima da se ne leče sami, već da idu kod lekara kako bi bili adekvatno zbrinuti.

Komšije su pokušale da reše problem, Foto Privatna arhiva

Od početka godine Beograđani su sreli gmizavce i u dve osmoletke. Pre mesec dana neobičan čas biologije imali su đaci OŠ "Pavle Savić" u zvezdarskom naselju Mirijevo, kada su u dvorištu osmoletke pronašli dva smuka. Dok su čekali nadležne iz Zoohigijene da stignu i odnesu gmizavce, direktor ove osnovne škole Milan Krstić zasukao je rukave i zajedno sa kolegama uhvatio zmije dok su učenici radoznalo posmatrali.

ZAKON IH MAKSIMALNO ŠTITI

AKO bi neko hteo da ubije zmiju, mora da bude spreman da će biti kažnjen, jer su ove životinje zakonom zaštićene. Kazne za ubijanje ovog gmizavca kreću se od 14.000 do 100.000 dinara. Osim toga, zmije se smatraju korisnim životinjama jer se hrane insektima i glodarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije