OTKRIVENI ZARAŽENI KOMARCI: Detektovani na ovih šest lokacija u Beogradu

S. V.

05. 07. 2022. u 11:53

VIRUS Zapadnog Nila registrovan je tokom analize izolovana komaraca sa teritorije Beograda na šest lokacija.

ОТКРИВЕНИ ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ: Детектовани на ових шест локација у Београду

Foto Tanjug

To je, specifičnom i senzitivnom metodom PCR, utvrdila laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća". Direktor ovog preduzeća Marko Popadić pozvao je sugrađane da se ponašaju odgovorno i oprezno.

U klopkama trenutno dominiraju takozvani kućni komarci, roda Culex, koji su i prenosioci ovog virusa. Reč je o insektima koji su ulovljeni u Surčini, Barajevu i na Paliluli. Zato će na teritoriji ovih opština biti pojačani tretmani suzbijanja odraslih komaraca.

Foto: AP

- Molimo sugrađane da se ponašaju savesno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komaraca i da izbegavaju boravak napolju od 19 časova do ponoći, kada je period njihove najveće aktivnosti, a kada naše ekipe sprovode akcije suzbijanja - objašnjava Popadić.

- Pojava virusa Zapadnog Nila bila je očekivana. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i apelujem na ljude da budu oprezni, da ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša.

Larve ovih insekata razvijaju se u vodama bogatim organskom materijom, kakve su u kanalima u opštinama gde su ulovljeni komarci. Osim toga, larvi ima i u septičkim jamama, saksijama, kantama i burićima sa vodom, olucima, automobilskim gumama, fontanama, ukrasnim jezerima... Kako bi se smanjio broj komaraca koji prenose virus, "Čistoća" poziva Beograđane da sa svojih imanja redovno uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, te da redovno čiste oluke i prazne septičke jame.

NE OMETAJTE ZAPRAŠIVANjE

POPADIĆ je zamolio sugrađane da ne ometaju akcije ovog preduzeća, te da dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca.

- To je u ovom trenutku najvažnije, a svako ometanje akcije

dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!